like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

GMO-gigant Monsanto daagt ministaat Vermont voor de rechter over voedseletiketten

Van: op 17 juni 2014

no gmo monsantoMonsanto, megaonderneming in genetische gemanipuleerde zaden, daagt de Amerikaanse ministaat Vermont voor de rechter omdat zij niet wil dat consumenten weten wat ze eten. Vermont vindt dat wel belangrijk en wil voedseletiketten verplichten voor producten die genetisch zijn aangepast.

Dat proces is belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Want Vermont is voorloper in transparante voedselinformatie en staten en landen wereldwijd kijken naar de uitkomst van dit juridische steekspel. Wint Vermont, dan volgt wereldwijd wetgeving om om gmo voedingsmiddelen van duidelijk informatie te voorzien. En dat is nu net wat Monsanto wil voorkomen. Andersom kijken collega-ondernemingen van Monsanto over de schouder mee. Wint Monsanto, dan is dat het startschot voor veel meer repressieve actie vanuit de GMO industrie.

BES LED

Vermont is een ministaat, met maar 600.000 inwoners en kan zich de procedure financieel nauwelijks veroorloven. Daarom is de organisatie Sumofus een actie gestart om de staat te helpen. Vind jij GMO-vrij voedsel belangrijk? Help dan mee.

Uitgebreide informatie vind je in een artikel van de Christian Science Monitor.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. redactie schreef:

  @ Jan Vugts: hier vindt je de samenhang: http://www.commondreams.org/newswire/2013/07/10-8
  Monsanto is een van de grote drijvende krachten achter de GMA. Google ook maar op de combinatie van de aanklagende organisaties en Monsanto. Dan wordt het wel duidelijk.

 2. Jan Vugts schreef:

  Ik plaatste op twitter een tweet over dit bericht en kreeeg daarop deze reactie: ach @JanVugts1 dat is toch allemaal weer je reinste flauwekul. Monsanto is helemaal geen partij in die rechtzaak http://www.scribd.com/doc/229432405/PDF-Lawsuit-vs-Vermont-GMO-law
  Is Monsanto nu wel og geen partij in deze rechtszaak.

 3. henk schreef:

  De zaak Monstersanto tegen Vermont toont duidelijk aan dat de politiek minachting heeft voor de burgers. Wij als kiezers binnen een min of meer democratisch systeem mogen eens per vier jaar stemmen, maar daarna hebben de multinationles het voor het zeggen. Om dit te voorkomen zullen wij als consumenten op een andere wijze ons voedsel moeten kopen. Vind een lokale boer en koop daar je spullen. Spreek met hem af dat hij alleen oude rassen gebruikt plus eventueel het gebruik van landbouwchemicalien. Om bestaande regelgeving te omzeilen zou de consument wellicht een deel van de landbouwproduktie-eenheid kunnen kopen. Het is nog steeds niet verboden om eigen melk rauw te consumeren, ect. Om de macht van de supermarktketens te verminderen zou men een door consument-eigenaar cooperatieve winkel kunnen starten, die zich toelegt op het verkopen van lokale produkten, speciaal geproduceert door kleinere bedrijven. Versterkt de lokale economie en de werkgelegenheid.

 4. m Fransen schreef:

  Een PayPal account aanmaken is ongeveer 10 minuten werk. Heb ik gedaan voor dit doel. 2 dagen later kun je dan geld overmaken.
  Het belangrijkste is volgens mij niet: wel of geen GMO; hierover zijn ook de ‘geleerden’ het niet eens. Maar we krijgen toch zeker nog wel de handen op elkaar voor een geval als dit, waarin een DEMOCRATISCHE staat het juridisch dreigt af te leggen tegen de financiële slagkracht van het grootkapitaal waarvan de motieven op zijn zachtst gezegd obligaat genoemd kunnen worden!

 5. NicoW schreef:

  De baas van Monsanto is de familie De Rothschild, die de rijkste en machtigste familie ter wereld is, met een vermogen van biljoenen dollars. Hier laten ze weer eens zien, dat zij zich machtiger wanen dan een complete staat. En verder, dat zij volkomen schijt hebben aan hun medemensen.

 6. klaas schreef:

  @Estella Franssen,
  “We hebben werkelijk geen idéé wat het oplevert, op lange termijn, en het voorzorgsbeginsel wordt niet in acht genomen”
  Dat geldt ook voor veredeling, die wordt niet afgewezen, heel dubbel dus.

 7. Estella Franssen schreef:

  @Sip: Mendel veredelde door te kruisen met planten die in staat zijn om samen vruchtbare nakomelingen voort te brengen. Monsanto knutselt genmateriaal bij elkaar van organismen die dat van nature nooit zouden kunnen, zoals planten en dieren. Ooit wel eens een sprinkhaan met een paddenstoel gekruist? Een alg met een aalbes? We hebben werkelijk geen idéé wat het oplevert, op lange termijn, en het voorzorgsbeginsel wordt niet in acht genomen.

 8. Sip schreef:

  Nou, nou, voor we met z’n allen in de stress schieten, lees dit eens:
  http://www.mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/508-19-april-2014-gentech-is-voer-voor-illusies.html
  Komt mij over als een behoorlijke nuchtere kijk op GMO met alle veronderstelde voor- en nadelen. En vergeet de links in het artikel niet, zeer lezenswaardig!
  Nieuw is het allemaal niet, Gregor Mendel is er beroemd geworden met zijn experimenten, maar de techniek is al veel ouder. Google maar eens op ‘veredelen’.
  Toch hoop ik dat Vermont wint, wat meer openheid kan helemaal geen kwaad.
  Maar als je echt moeite hebt met GMO begin dan je eigen volkstuin. En dan niet zeuren over aardbeien in januari: die zijn er niet! En mislukt de oogst een keertje: jammer dan. Maar even een poos honger leiden!

 9. anna schreef:

  dit is inderdaad zeer belangrijk.
  ik hoop dat deze staat de rechtzaak tegen montesano wint.
  ga van de week ook nog een donatie overmaken.

  @louis…met paypal kan je ook geld overmaken naar amerika zonder een creditcard.
  Hier heb je een link voor de landen waar je naartoe kan overboeken.
  https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/country-worldwide

 10. wim brus schreef:

  Ik sluit me aan bij de reactie van Louis Godschalk. Hier in Italie (Lizzano in Belvedere) zijn we bezig onze gemeente ogm-free te etiketteren. (Compliment aan Nijmegen, Culemborg en Friesland – ontdekte ik met mijn onderzoek daarover). Onbegrijpelijk steeds de desinformatie wat betreft het thema van de genetische modificatie. Ik raad iedereen aan het boek te lezen van F. William Engdahl: seeds of destruction. Het boek is van 2007 maar nog steeds zeer aktueel vanwege de geheime onderhandelingen binnen TTIP (het transatlantische handelsakkoord). Het boek is al in 9 talen vetaald, Frans, Duits, Italiaans, maar ook in het Chinees,Japans, Turks maar vreemd genoeg niet in het Nederlands. Na lezing van dit boek zal niemand zich meer voorstander durven verklaren van genetische modificatie.

 11. h. honnest schreef:

  @Louis Godschalk
  Je kunt ook kiezen om via PayPal te betalen, uiteraard mits je daar een account hebt. Ik heb zelf daarnet ook gedoneerd, want ik vind het van groot belang dat de macht van grote bedrijven binnen de perken blijft.

 12. Louis Godschalk schreef:

  Ik heb artikel over Vermont vs Monsanto gelezen. Wil graag steunen maar gift naar USA gaat niet, heb geen credit card. Is er een Nederlandse stichting te vinden die de Nederlandse giften coördineert? Deze strijd heeft ook een Nederlands beland.