De internationale gemeenschap evolueert niet snel genoeg naar een schonere energievoorziening, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.
Om aan de groeiende wereldwijde vraag naar energie te voldoen, zal in de volgende twintig jaar maar liefst 48.000 miljard dollar geïnvesteerd moeten worden, berekende het EIA in een speciaal World Energy Outlook-rapport over investeringen. Nu al wordt jaarlijks wereldwijd voor 1.600 miljard dollar geïnvesteerd, maar dat is niet genoeg. Om de klimaatverandering te beperken tot 2 graden Celsius, moeten die jaarlijkse investeringen stijgen tot in 2.000 miljard.
Ook energie-efficiëntie is cruciaal en verdient meer aandacht volgens het agentschap: de investeringen in energiebezuiniging moeten stijgen van de huidige 130 miljard dollar tot meer dan 550 miljard in 2035.
Hernieuwbare energie, kernenergie en biobrandstoffen zijn samen goed voor 15 procent van de jaarlijkse investeringen. Toch blijven bedrijven en overheden momenteel voor meer dan 1000 miljard dollar investeren in fossiele brandstoffen, zoals in olieboringen, mijnbouw, transport en de bouw van steenkool- en gascentrales. Dat is een groot risico, omdat ze zo opgezadeld kunnen zitten met stranded assets: infrastructuur, voorraden en centrales die onbruikbaar worden als de wereld het gebruik van fossiele brandstoffen afzweert.
“Beleidsmakers krijgen te maken met steeds meer complexe keuzes in hun zoektocht naar energie-onafhankelijkheid, concurrentiekracht en milieudoelstellingen”, zegt Fatih Birol, hoofdeconoom van het IEA. “Deze doelstellingen kunnen niet gehaald worden zonder privé-investeerders en kapitaal te mobiliseren, maar als overheden de regels van het spel op een onvoorspelbare manier veranderen, wordt het erg moeilijk voor die investeerders om mee te spelen.”
Toch is er ook hoop: de Amerikaanse president Obama kondigde begin deze week een reductie met een kwart aan van de uitstoot van energiecentrales in de VS, en ook China heeft een absolute inkrimping van de broeikasuitstoot aangekondigd.
Alles zal afhangen van de klimaattop in Parijs eind volgend jaar. Daar moeten stevige beslissingen genomen worden over investeringen in hernieuwbare energie en efficiëntie.