• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Biobier: ecologischer, lekkerder en minder hoofdpijn

23 mei 2013|doorkoen|inbiologisch, schrijftalent, voeding

België is een bierland, dat is bekend: je kunt er meer dan 750 verschillende biersoorten proeven. België dankt zijn bierdiversiteit vooral aan de vele streekbieren: lokale biertjes, met veel liefde gebrouwen en gezegend met bijzondere namen als Bierbuik, 't Zelfde, Zeezuiper en Bierentemmer. Meer dan zestig van die streekbieren zijn biobieren. Gert Jordens (46), kleinzoon van een Hasseltse jeneverstoker, is de man achter Jessenhofke. Dat is de naam van een biobier uit Belgisch Limburg met de veelbelovende slogan 'Drink matig, maar regelmatig’

biologisch bierGezonde drank
Een lekker bier maken is natuurlijk nooit gemakkelijk, maar een biobier brouwen brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee. Zo is hop, de basisgrondstof van bier, een heel gevoelige plantensoort voor ongedierte en onkruid. Hop telen zonder chemische onkruidbestrijders is dan ook echt een kunststuk.

"De klassieke hopteelt is heel vervuilend", vertelt Gert. "Toen onze vaste hopleverancier niet kon leveren wegens een ziekte van zijn plant, hebben we ooit overwogen om voor die ene keer voor klassieke hop te kiezen. Maar dat is niet doorgegaan, want wat bleek? De ecologische voetafdruk van de biohop die helemaal uit Nieuw-Zeeland moest komen, was toch nog kleiner dan die van de klassieke hop."

Biobier is trouwens niet alleen goed voor het milieu, het heeft ook voordelen voor de enthousiaste bierdrinker zelf. "Je moet natuurlijk nooit overdrijven met alcohol, maar zelfs als je goed doordrinkt, zal je van biobier geen hoofdpijn hebben", vertelt Gert terwijl hij mij genereus van zijn brouwsels laat proeven. "Daarom is onze slogan ook 'drink matig, maar regelmatig'.  Als je verstandig drinkt, is biobier echt een gezonde drank."

speedcomfort radiatorventilator

Bierarchitect
De biologisch geteelde ingrediënten van Gerts bier kosten meer en ook de biocertificering kost extra geld. Om zijn bierverkoop rendabel te houden, moet Gert dus heel rationeel denken, hij moet continu naar creatieve economische oplossingen zoeken. Zo laat hij de grotere hoeveelheden van zijn bier produceren in een grote brouwerij in de buurt, want bier brouwen kan enkel rendabel zijn op grote schaal. In zijn eigen kleine bierinstallatie thuis ontwerpt hij nieuwe bieren. Dat gebeurt soms op vraag van derden, soms als groepsactiviteit en natuurlijk bedenkt "bierarchitect" Gert ook bieren om zijn eigen gamma uit te breiden.

Intussen heeft Jessenhofke al zes biervarianten op de markt, maar het begon allemaal met de Tripel. ". Bij een bierwedstrijd werd mijn brouwsel bijna unaniem verkozen tot beste amateurbrouwsel. Toen begon ik na te denken over het commercialiseren van mijn bier en zo ging de bal aan het rollen."

Spoelwater
Elk Jessenhofkebier heeft zijn verhaal, maar het verhaal van het Mayabier is toch wel het strafste.
"Mayabier is eigenlijk gemaakt van spoelwater”, verrast Gert ons. “dat komt van de productie van seitan. Toen de seitanproducenten me vertelden dat hun spoelwater veel zetmeel bevat, ging ik ermee aan de slag in mijn demobrouwerij.” Gerts denk- en experimenteerwerk resulteerde dus in de Maya: een bittere blondine met een zoetzurige ondertoets.

Christel, de vrouw van Gert, hoort het haar man allemaal graag vertellen . Ze bezorgt me nog een ander mooi verhaal, over de eekhoorn in het nieuwe logo van de brouwerij. "Het was eigenlijk een idee van de jongens van het communicatiebureau die voor de restyling zorgden. Zij vroegen aan een klein meisje dat Gert goed kent aan welk dier Gert haar doet denken. 'De eekhoorn', was haar antwoord en geloof me, dat is de nagel op de kop. Net als een eekhoorn is Gert altijd actief bezig en ook de verzamelwoede heeft Gert gemeenschappelijk met de eekhoorn, hij kan echt niks weggooien."
Met zijn ijver, zijn brouwtalent en zijn expertise heeft Gert van Jessenhofke een begrip gemaakt in biobierland. België en Nederland zijn de belangrijkste afzetgebieden, maar het merk is ook bekend in Zweden en Californië. Toch kan Gert nog niet leven van de bierverkoop alleen. Overdag werkt hij als zelfstandig informaticus, 's avond en in het weekend maakt hij tijd voor zijn bier.

Marketingmachine
Om het merk te promoten, is de brouwerij aanwezig op heel wat bierfestivals. Dat werkt prima, maar tegen de marketingmachine van de grote Belgische bieren als Leffe, Stella en Jupiler heeft hij natuurlijk geen kans. En dat vindt hij eigenlijk niet erg, integendeel. "Wij kunnen profiteren van de internationale bekendheid en reputatie van de industriële Belgische bieren. België is op zich al een sterk biermerk en dat opent in het buitenland deuren voor kleine, lokale Belgische bieren als ons Jessenhofke."
Toch weet Gert zeker dat de kwaliteit van de industriële bieren niet kan tippen aan de kwaliteit van Jessenhofke en van andere ambachtelijke bieren. "Bier moet voldoende tijd krijgen om te gisten en te rijpen. De 'time to market' van de grote biermerken is gewoon te klein om een bier met volle smaak te produceren."

Om zijn woorden kracht bij te zetten, laat Gert me ook nog proeven van de Jessenhofke RSRV(Reserva).  Dat is met zijn 10% alcohol het zwaarste bier in het gamma. En inderdaad, het is een geweldig lekker bruin biertje. Ik drink mijn glas met veel genoegen leeg, terwijl ik vurig hoop dat ook die theorie over de hoofdpijn klopt.

Koen Van Kelecom

Dit artikel dingt mee naar de prijs voor Beste Schrijftalent 2013. Stem via Facebook like en stuur het door via Twitter met #schrijftalent!

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • nul op de meterVerduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede28 maart 2023 - 13:32
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door 1226 maart 2023 - 14:45
  • air pollution EU houdt deur open voor auto’s op e-brandstoffen25 maart 2023 - 13:41
  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50
  • duurzaamheidsverslag Duurzaamheidsverslag wordt gemeengoed bij bedrijven25 maart 2023 - 10:39

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Wildgroei aan mensen, en aan zwartkijkersHaal je elektriciteit uit levende planten
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen