Het gebruik van biologische bloembollen zit in de lift. Dit is mede het gevolg van de maatschappelijke aandacht voor de bijensterfte. Op de Keukenhof kunnen bezoekers voor het eerst genieten van biologische bloemen in de verwilderingstuin. En consumenten kunnen inmiddels uit een groot assortiment chemievrije bollen kiezen: ze zijn te koop in 500 filialen van Albert Heijn en ook in diverse tuincentra zoals Intratuin en Welkoop. Ook het aanbod groeit: verschillende bollenkwekers oriënteren zich momenteel op de biologische teelt.
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw wordt als een belangrijke oorzaak genoemd van de achteruitgang van bijen. Daarnaast hebben bijen te leiden onder een gebrek aan bloeiende bloemen in ons landschap. De maatschappelijke zorg voor deze bijensterfte is er mede de oorzaak van dat de vraag naar biologische bollen een impuls heeft gekregen. Door het planten van gifvrije bloembollen kunnen consumenten de bijenstand vooruithelpen. Natasja Mantel van handelsorganisatie Mantel Holland bevestigt dit: “De consument wordt steeds bewuster en kiest vaker voor biologisch geteelde producten, zo ook voor biologische bloembollen. De productiemethoden bij het telen van deze bloembollen zorgen voor een lagere milieubelasting. Bovendien zorgen biologische bloemen ook nog eens voor gezonde voeding voor bijen en vlinders”.
Meer omschakelaars
Op dit moment is slechts 0,1 procent van de totale bollenteelt biologisch, maar het areaal is groeiende. Een grote gangbare bollenkweker heeft al de stap gemaakt naar de omschakeling naar biologische teelt. Veel collega bollenkwekers volgen deze ontwikkeling met belangstelling en wachten af hoe de markt zich verder ontwikkelt. Mantel Holland: “Wij verwachten dat de vraag nog verder zal toenemen. Het feit dat er nu biologische bollen in de Keukenhof staan zien wij als een belangrijk stap in de goede richting. Wij zijn blij dat ook de Keukenhof deze boodschap met ons door wil geven. Sinds 2008 zetten wij ons in voor biologisch geteelde bloembollen en onze afzet is al van 2 naar 20% gestegen het kan dus!”
Gemeenten
Zowel de gemeente Amsterdam als de gemeente Den Haag hebben onlangs een motie aangenomen waarin ze aangeven alleen nog gifvrije biologische bollen te willen planten. Bionext stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt potentiële bloembollen-omschakelaars met kennis en voorlichting en met het in kaart brengen van de potentiële afzetmarkt.