elektriciteitsnet

Stroomnet Limburg en Noord-Brabant op slot, provincies boos

In Limburg en Noord-Brabant komt een voorlopige stop voor nieuwe bedrijven en instanties die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet, zowel voor afname als opwek van elektriciteit. Ook voor bestaande bedrijven die een zwaardere aansluiting willen, is geen ruimte meer.
led spots

Waarom duurzame led spots?

Deze veelzijdige spotjes kunnen in vrijwel elke ruimte worden gebruikt, voor allerlei verschillende toepassingen.
crisis

Wat gebeurt er als radicaal realisme werkelijkheid wordt?

Het is te laat om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering, als we nu nog verder gaan met het uitstoten van broeikasgassen. Dat stelt een vooraanstaand klimaatwetenschapper, op het moment dat Nederland weer meer kolen wil gaan stoken. 
economische groei

Rood en Groen willen het samen doen

Misschien komt het doordat de armen zich uit schaamte verstoppen, waardoor ik alleen die 93 % zie die boven de armoedegrens leeft, maar ik zie overal feesten, feesten en nog eens feesten.
geld

De CO2 schuld van het kapitaal

Voor Alphabet, Meta, en PayPal, zijn de emissies gegenereerd door hun geld en investeringen (gefinancierde emissies) groter dan al al hun andere emissies samen.
natuurbrug amsterdam

Vleermuisvriendelijke brug voor Amsterdam

In het ontwerp van de brug zijn allerlei voorzieningen gemaakt voor dieren. In de pijlers zitten holletjes waar ijsvogels hun nest kunnen bouwen. In de brugbalken zijn nestkastjes opgehangen voor oeverzwaluwen en in de middenpijlers zitten kraamkamers voor vleermuizen.
werkschoenen

Zo kunnen veiligheidsschoenen ook duurzaam zijn

Duurzaamheid geldt niet alleen voor de energie en voor de materialen waarmee wordt gewerkt, maar ook voor de werkkleding en veiligheidsoutfit voor wie tijdens het werk ook beschermd wil worden tegen risico’s.
ongelijkheid

Meer superrijken én meer superarmen door covid

Het vermogen van miljardairs is in de eerste 24 maanden van de pandemie harder gestegen dan in 23 jaar. Het totale vermogen van de miljardairs op aarde is nu gelijk aan 13,9 procent van het wereldwijde bbp.
lightyear op mywheels

vpro tegenlicht: wat als de handel stilvalt?

Als gevolg van geopolitieke spanningen, extremer weer en verschillende crises functioneren de lange, complexe internationale handelsstromen niet meer zo gesmeerd als voorheen.
stofstorm zandstorm

Over opwaaiend stof en echte stofstormen

De oorzaak voor het Saharastof is de extreme droogte in dat gebied in combinatie met een straffe wind en voortschrijdende ontbossing. De oppervlakte woestijn breidt zich uit en er heerst de ergste hongersnood sinds 1983.
mannen

De gewoonten van zeer duurzame mensen

Als het op duurzaamheid aankomt, is er een bijkomend voordeel: goede gewoonten verbeteren niet alleen jezelf, ze verbeteren ook je gezin, je gemeenschap en de natuurlijke wereld om je heen.
suoerfood

Ga voor een duurzame gezondheid

Genoeg vetten, vitamines en eiwitten zijn de basis van een goed dieet. In mindere periodes kan het ontzettend lonen om het aandeel fruit en vooral groente te verhogen.
beukenhaag

5 tips voor een natuurlijke erfafscheiding

De beukenhaag is bladhoudend, heeft mooie rode herfstkleuren welke in contrast staan met zijn eerdere groene bladeren, past goed in het Nederlandse klimaat en groeit ook goed.
windpark noordzee

TenneT wil crossborder windenergie in de Noordzee versnellen

De toekomst is een onderling verbonden offshore-systeem wat de uitwisseling van elektriciteit tussen landen en leveringszekerheid voor iedereen mogelijk maakt. Dergelijke grensoverschrijdende projecten moeten voor iedereen een overtuigende en investeringscase zijn, ook voor offshore-windparken.
houten vloer

Laminaatvloer of houten vloer: wat is het verschil?

Vroeger waren houten vloeren het meest populair, maar tegenwoordig geldt dat voor laminaat. Wat zijn precies de verschillen tussen beide? In dit artikel leggen we het je uit aan de hand van verschillende factoren.
ereader

E-reader versus papieren boeken

We duiken in een analyse over de milieu-impact van jouw leesgewoonte en helpen je kiezen tussen een e-reader of een traditioneel papieren boek.
biodiversiteit

CO2 opslaan in bossen is ook goed voor biodiversiteit

Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht lieten zien dat er inderdaad een positieve relatie is tussen biodiversiteit en koolstofopslag, maar dat op grote ruimtelijke schaal dit verband wordt verhuld door een statistische paradox.
Creative Commons-Licentie CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.