auto-industrie

Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid

Een nieuwe studie van SOMO toont aan dat de Europese auto-industrie zich niet in een crisis bevindt en geen dringende staatssteun nodig heeft. In werkelijkheid is de autosector van de EU zeer winstgevend, politiek invloedrijk en een groot obstakel voor klimaatactie.
licht aan in de nacht

Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken

Nederland loopt vast door schaarste aan ruimte, energie, netcapaciteit en arbeidskrachten. Ook natuur en milieu zijn overbelast. Onderzoek van CE Delft in opdracht van Natuur & Milieu, laat zien dat sectoren sterk verschillen in hoe efficiënt ze met schaarse middelen omgaan.
solar

Momenten met negatieve stroomprijs nemen fors toe

In vijf jaar tijd is het aantal uren met een negatieve stroomprijs vervijfvoudigd. Dat blijkt uit berekeningen over de eerste zes maanden van 2025. Tot dusver kende dit jaar 359 negatieve uren. Dat is een forse stijging vergeleken met 2020. Toen waren er slechts 66 negatieve uren over het eerste half jaar. Als je met zonnepanelen dan meer opwekt dan gebruikt, kan het zijn dat je moet betalen.
big agro

Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort

Wie achter de misleidende frames over landbouw schuilgaat? Volgens lobby-onderzoeker Nina Holland is dat geen mysterie: het zijn grote agrobedrijven en hun lobbyorganisaties die met miljoenenbudgetten, misleidende wetenschap en invloedrijke netwerken beogen de Europese politiek te sturen. Terwijl de boerenprotesten de headlines halen, trekken zij aan de touwtjes. "Hun agenda is rampzalig voor gezondheid, milieu én boeren."
wind energie china

Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop

Volgens een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de wereldwijde energie-investering in 2025 stijgen tot een record van 3,3 biljoen dollar, ondanks tegenwind door geopolitieke spanningen en economische onzekerheid. Investeringen in schone energietechnologieën trekken daarbij tweemaal zoveel kapitaal aan als fossiele brandstoffen.
patent op zaden

Oproep: beperk patent op zaden

In een gezamenlijk standpunt roept de Duitse biologische producent Bioland, samen met een groep organisaties, op tot ingrijpende beperkingen van patent op zaden.
duur

Het leven is te duur, maak de toekomst gratis

In deel zeven van de serie over praktische toekomstvisies kijkt Derk Loorbach naar de verbinding tussen het hart en het hoofd in de transitie naar rechtvaardige duurzaamheid. ‘Het leven is gewoon te duur’, concludeert hij.  Dat is de uitkomst van een economisch systeem dat gebaseerd is op oneindige groei, extractie en externalisatie. Maar ook de reden dat heel veel mensen geen perspectief zien.
e-laden

De dagwaarde van een elektrische auto

Wat betekent het wegvallen van de overheidskorting voor de dagwaarde van jouw elektrische auto? En is het nog financieel aantrekkelijk om over te stappen van brandstof op CO2-vrije uitstoot?
solar

Hoe de entertainmentsector steeds duurzamer wordt 

Duurzaamheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor veel industrieën. Ook de entertainmentbedrijven beginnen langzaam maar zeker stappen te zetten in de richting van een duurzamere toekomst.
kranen

Minder verspilling in de badkamer? Zo pak je het aan

Een oude kraan of douchekop laat ongemerkt tientallen liters extra weglopen. Vervangen hoeft niet veel gedoe te zijn, en met de juiste keuzes bespaar je direct water én energie. Een nieuwe wastafelkraan maakt daarin al een groot verschil.
deelauto

Geen auto kopen? Zo werkt flexibel rijden per maand

Een auto kopen is tegenwoordig niet altijd de handigste keuze. Het kost veel geld, je zit er jaren aan vast en de kosten houden niet op bij alleen de aanschaf. Denk aan verzekeringen, onderhoud en belastingen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een auto abonnement, waarbij je per maand betaalt voor alles in één.
boerin

Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?

Eerlijk beleid vraagt om meer inclusie en gelijkwaardigheid. Om meer bottom-up initiatieven, meer experimenteren en vrouwen aan het roer, gesteund door kaders die van bovenaf komen. Onderzoeker Jessica Duncan en akkerbouwer Hero Havenga de Boer zijn elk op hun eigen manier bezig met zo’n samenwerking.
Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering

Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd

De golfstroom in de Atlantische Oceaan, de Amoc, stevent af op een kantelpunt dat het klimaat over de hele wereld gaat beïnvloeden. Dat bleek al uit verschillende onderzoeken, en een recente studie van de Universiteit Utrecht die een nieuw model gebruikt, bevestigt dat opnieuw.
iphone4

Waarom is je oude iPhone verkopen een duurzame keuze?

Als je een nieuwe iPhone aanschaft, verdwijnt je oude toestel vaak ergens in een lade. Je denkt dan dat dat handig is als reserve, maar in de praktijk ligt hij daar stof te vangen. Dat terwijl je oude iPhone verkopen ook een mogelijkheid is, waardoor je nog kunt profiteren van de overgebleven waarde van het toestel.
overshoot

Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli

Earth Overshoot Day 2025 valt op 24 juli, de datum waarop de mensheid de volledige ecologische hulpbronnen en diensten heeft opgebruikt die de aarde in één jaar kan regenereren. Dat meldt het Global Footprint Network, de internationale duurzaamheidsorganisatie achter de Ecologische Voetafdruk, samen met de York University, die onder toezicht van FoDaFo de nieuwste cijfers opstelt.
microbioom in de bodem

De toekomst ligt in een levende bodem

Bodemtransplantaties, terug naar de potstal of misschien juist helemaal weg van dierlijke mest? Wetenschappers en boeren zoeken naar de heilige graal voor een gezonde bodem. Onderzoeker Rosa Boone ontwikkelt een ‘elektronische neus’ om verandering in de bodem op te sporen. Veehouder Marco van Liere wil laten zien dat er meer is dan dierlijke mest alleen, zoals groenbemesters of klavers.
stekkeraccu

Thuisbatterij met stekker steeds populairder in Nederland

Met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 in zicht, schaffen steeds meer huishoudens in Nederland een thuisbatterij aan. Binnen de thuisbatterijmarkt nemen plug-in thuisbatterijen met stekker een groter wordend aandeel in.
duurzaam kopen

Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar

Nederlandse consumenten houden bij het doen van de dagelijkse boodschappen rekening met de duurzaamheid van producten. Drie op de tien Nederlanders (29%) kopen vaak tot altijd bewust duurzame(re) voedingsmiddelen in de supermarkt, nog eens 55% doet dit af en toe. Vrouwen en hoger opgeleiden kiezen het vaakst bewust voor duurzame(re) voedingsmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte naar duurzame keuzes in de supermarkt. Maar wat blijkt: de uitkomsten wijken nauwelijks af van eigen onderzoek van stichting iNSnet, de uitgever van Duurzaamnieuws.nl, uit 2006.