Olie- en gaswinning in de Noordzee doet de vervuiling rond de boorputten tot 10.000 procent toenemen, blijkt uit Brits onderzoek. Dat heeft een duidelijke impact op het milieu en doet het aantal diersoorten met ruim een kwart dalen.
De studie in Science of The Total Environment onderzocht stalen van ruim vierduizend soorten die tussen 1981 en 2012 werden verzameld rond negen boorplatformen voor de kust van Groot-Brittannië.
Daaruit blijkt dat binnen een straal van 500 meter rond boorplatforms de vervuiling met koolwaterstoffen – de belangrijkste bestanddelen van fossiele brandstoffen – tot 10.613 procent hoger ligt dan elders op de zeebodem. De concentratie zware metalen zoals lood, koper en nikkel is er tot 455 procent hoger.
Zeeleven
Vervuilende stoffen hopen zich al tientallen jaren op rond platforms, zeggen de wetenschappers, en hun studie toont ook een directe impact op ongewervelde zeedieren. Rond de boorputten neemt de soortenrijkdom met gemiddeld 28 procent af.
Ook de interacties in het voedselweb nemen af en worden eenvoudiger. Grotere roofdieren zoals zeesterren verdwijnen, terwijl sommige kleinere organismen zoals wormen konden gedijen in het vervuilde sediment.
Dat is een belangrijke vaststelling, zeggen de onderzoekers: eenvoudigere voedselwebben met kortere voedselketens zijn een sterke indicator dat het ecosysteem onder druk staat.
Vuile erfenis
Het onderzoek toont dat de platformen, waarvan er veel het einde van hun levensduur bereiken, een mogelijk zorgwekkende erfenis achterlaten op de zeebodem.
“Veel van deze sites zullen in het komende decennium worden ontmanteld”, zegt Natalie Hicks, hoogleraar aan de Universiteit van Essex. “We moeten nauw samenwerken met de industrie en de overheid om ervoor te zorgen dat de ontmantelingspraktijk wordt geleid door de wetenschap – en veilig verloopt. De oceaan is een van onze grootste natuurlijke hulpbronnen, met name voor het beperken van klimaatverandering, en we moeten allemaal samenwerken om de gezondheid ervan te beschermen voor toekomstige generaties.”