De Groningse Hanzehogeschool heeft een nieuwe innovatiewerkplaats voor Circulair Textiel. Studenten, docenten, onderzoekers en werkveld gaan hier werken aan duurzame productie, ontwerp, consumptie en hergebruik van textiel, waaronder kleding. Ook wil deze innovatiewerkplaats een eigen proeffabriek realiseren die helemaal wordt geleid door studenten: the Dream Factory.
De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De innovatiewerkplaats Circulair Textiel gaat stappen zetten om hier verandering in te brengen. Zij gaan bijvoorbeeld onderzoek doen naar nieuwe mogelijkheden om textiel te hergebruiken. Ook gaan ze onderzoeken welke nieuwe producten gebruikt kunnen worden textiel duurzamer te produceren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale Groningse gewassen zoals hennep, vlas en zeewier.
Dream Factory
Bij praktijkgericht onderzoek en onderwijs draait het niet alleen om denken, maar ook om doen. Daarom is het de ambitie van het IWP Circulair Textiel om een eigen proeffabriek op te zetten: the Dream Factory. Deze proeffabriek zal gericht zijn op samenwerking: met het werkveld (bedrijven, overheid) maar ook met mbo, hbo en wo- instellingen. Er zijn al gesprekken en samenwerkingen opgezet met Alfa College, Noorderpoort, Terra College en de RUG. Zo komen de inzichten en vaardigheden van elke student uit de regio tot hun recht, en doen ze waardevolle, ‘hands-on’ ervaringen op.
Stoel gemaakt van dekbedden
Een groep studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen kreeg de opdracht van de innovatiewerkplaats om een oplossing te bedenken voor de 11% van het meest inferieure textielafval. De groep, bestaande uit studenten en docenten, deed onderzoek naar dekbedden die tot op heden verbrand worden. De dekbedden waren heel vies, maar kwalitatief nog net zoveel waard als een schoon dekbed. De groep koos daarom om een meubelstuk te ontwerpen van deze dekbedden. Door dekbedden, die normaal gesproken verbrand zouden worden, te upcyclen tot een hoogwaardig, duurzaam meubelstuk wordt de afvalstroom van textiel verkleind. Meer informatie over het project: NXT classic – Duurzaam & Stijlvol of bekijk de video:
Wie doen er mee?
Er wordt in de innovatiewerkplaats met heel veel partijen samen gewerkt: studenten en onderzoekers van hele verschillende opleidingen binnen de Hanzehogeschool werken samen, van kunstacademie Minerva tot toegepaste psychologie. Maar ook daarbuiten sluiten studenten van mbo, hbo en wo de handen ineen en zijn het Alfacollege, Noorderpoort, ROC Terra en de Rijksuniversiteit Groningen betrokken. Maar ook de Gemeente Groningen is betrokken, de daadwerkelijk werkplaats zal dan ook gevestigd worden in de circulariteits hub van de Gemeente Groningen.
En dit is nog maar het begin, vanuit het werkveld en de kledingbranche wordt samenwerking gezocht en ook de inwoners van Groningen worden betrokken.
Over de innovatiewerkplaats Circulair Textiel
De innovatiewerkplaats Circulair Textiel wordt geleid door Marion de Boer en is een samenwerking tussen het lectoraat Biobased Business Valorization van het Kenniscentrum Biobased Economy, het lectoraat Art & Sustainability van ABK Minerva, Engineering en Social Studies allen van de Hanzehogeschool Groningen.