Vooruitkijken en voorspellen, het blijven populaire onderwerpen zo rond Nieuwjaar. Wat kan duurzaam Nederland verwachten in de komende twaalf maanden, en daarna? Dit is wat de redactie van Duurzaamnieuws.nl ziet aankomen:
Meer plofkip
Ondanks alle acties en de beloftes van grootgrutters lijkt het er sterk op dat de portemonnee blijft regeren in het supermarktschap. Bij Albert Heijn bij voorbeeld verdubbelde het aantal aanbiedingen met plofkip de laatste tijd zelfs, in plaats van af te nemen. En dat zal nog wel even doorgaan.
Meer bonussen
En dan bedoelen we niet de bonussen van AH. Bankbazen zien het niet zitten om hun extreme extraatjes over boord te zetten. Dat lieten ze weten aan de politiek, die hun aan de financiële leiband wil leggen. Onze voorspelling: de geldboeren winnen (en de volgende crisis staat al weer in de steigers).
Meer aardbevingen in Groningen
Ondanks alle waarschuwingen heeft de NAM afgelopen jaar weer 10% meer aardgas uit de Groningse bodem gepompt dan in 2012. Dat vergroot de kans op steeds sterkere aardbevingen. Veel panden in het gebied hebben al structurele schade opgelopen door de herhaalde bevingen. In 2014 kunnen we waarschijnlijk de eerste instortingen, met mogelijk gewonden of erger, verwachten.
Meer onrust
De maatschappij nadert langzaam het kookpunt: de politiek van het verleden komt steeds verder af te staan van de vernieuwing die zich in de poriën van de maatschappij ontwikkelt. Afbraak van sociale en zorgzekerheid brengt grote groepen mensen dichter bij elkaar; zij zullen vanuit een sociale overlevingsstrategie vernieuwing versnellen. Die vernieuwing krijgt steeds meer de vorm van zelfbeschikking en regionale organisatie en komt steeds verder af te staan van Haagse en Brusselse bestuurders.
Meer crisis
Het woord crisis kan voorlopig nog niet met pensioen. Wel moeten we driftig op zoek naar een vervanger, want de betekenis klopt niet meer met het permanent worden van de situatie die we er mee bedoelen. Op alle fronten dient de overgang, de transitie zich aan. Alleen duurzame oplossingen zijn echte oplossingen. En om daar te komen moeten er nog veel oude structuren worden afgebroken. Geld verliest zijn waarde, groei verliest zijn betekenis en waarde moet opnieuw worden uitgevonden. Dat proces versnelt komend jaar verder, maar zal nog wel een decennium of meer aanhouden.
Krijgen we alleen maar meer ellende? Zeker niet. Natuurlijk zijn er ook meer dan genoeg trends en ontwikkelingen waar we direct op in kunnen spelen en waarmee we ons voordeel kunnen doen. Te veel om op te noemen eigenlijk. We lichten er een paar uit, die een stevige bijdrage kunnen gaan leveren aan de lokale economie.
3d printen
Het staat nog in de kinderschoenen, maar het groeit als kool, 3d printen. Grote investeerders en ontwikkelaars gaan instappen. Consumenten gaan spullen produceren voor zichzelf, de buren en de buurt. De microfabriek komt er aan.
Insourcing
Jarenlang zijn bedrijven bezig geweest met outsourcing, het uitbesteden van diensten en producten. Met het steeds transparanter worden van informatie zullen bedrijven steeds meer zelf gaan doen, waardoor ze dichter bij hun kern komen: minder, maar beter. Daardoor worden bedrijven weer belangrijker voor de lokale arbeidsmarkt en ontstaat een grotere binding met de lokale omgeving van het bedrijf. Dat maakt ze vanzelf ook duurzamer.
Meer geld
Geld wordt steeds minder een monopolie van de bank; er ontstaan verschillende vormen van geld, die mede door de doorgaande opkomst van mobiele communicatie snel en naast elkaar een plek gaan vinden. En zoals de voedingswereld wordt gedomineerd door de grootwinkelbedrijven, zullen er ook grote geldgrutters ontstaan. Denk aan Google, Paypal, en misschien zelfs Albert Heijn zelf, waar je met de eigen bonuskaart kunt gaan betalen. In die toenemende diversiteit wordt het steeds makkelijker om ook je lokale munt te maken en te gebruiken. Mensen wennen aan verschillende betaalvormen en gaan ze sneller gebruiken.
De wereld draait zich om
Meer algemeen wordt de trend zichtbaar dat lokaal en globaal van plaats gaan wisselen. Tot nu toe werd er lokaal, op een plek een product bedacht, dat op verschillende plaatsen over de hele wereld grootschalig wordt geproduceerd. We gaan toe naar een wiki-achtige ontwikkeling van producten, waar mensen van uit de hele wereld in netwerken aan meedoen en samen duurzame en verantwoorde producten ontwerpen. De producten zelf kunnen dan lokaal naar behoefte worden geproduceerd. Hoe dat kan werken zie je bij Wikispeed.
We zeiden het al, het borrelt in de maatschappij, en dat zal nog wel even zo blijven. We hebben de risico’s in het vizier, van de gevolgen van klimaatverandering tot politieke en economische transformatie. Daar kunnen we ons tegen wapenen. Tegelijk kijken we naar de nieuwe bouwstenen waarmee we een duurzame toekomst kunnen maken. Als we die goed leren stapelen komt het allemaal wel voor elkaar.