Californië heeft een rechtszaak aangespannen tegen Shell en een aantal andere van de grootste olie- en gasbedrijven voor het misleiden van het publiek en het bagatelliseren van de risico’s van fossiele brandstoffen.
De civiele rechtszaak, die is aangespannen bij het Superior Court in San Francisco, wil ook een fonds, gefinancierd door de bedrijven laten oprichten om te betalen voor herstelwerkzaamheden na verwoestende stormen en branden. De Democratische gouverneur Gavin Newsom zei in een verklaring dat de bedrijven die in de rechtszaak worden genoemd – Exxon Mobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips en BP – verantwoordelijk moeten worden gehouden. Dat meldt The Guardian.
“Al meer dan 50 jaar liegt Big Oil tegen ons – ze verdoezelen het feit dat ze allang weten hoe gevaarlijk de fossiele brandstoffen die ze produceren zijn voor onze planeet,” zei Newsom. “De belastingbetalers van Californië zouden niet moeten opdraaien voor miljarden dollars aan schade – bosbranden die hele gemeenschappen verwoesten, giftige rook die onze lucht verstopt, dodelijke hittegolven, recordbrekende droogtes die onze bronnen uitputten.”
Klimaatschade al lang bekend
De 135 pagina’s tellende aanklacht stelt dat de bedrijven al minstens sinds de jaren ’60 wisten dat de verbranding van fossiele brandstoffen de planeet zou opwarmen en het klimaat zou veranderen, maar dat ze de dreiging bagatelliseerden in openbare verklaringen en marketing.
Wetenschappers van de bedrijven wisten al in de jaren 1950 dat de gevolgen voor het klimaat catastrofaal zouden zijn en dat er maar weinig tijd was waarin gemeenschappen en overheden konden reageren.
In plaats daarvan, aldus de aanklacht, voerden de bedrijven al vanaf de jaren ’70 een desinformatiecampagne om de groeiende wetenschappelijke consensus over klimaatverandering in diskrediet te brengen en betwistten ze de risico’s van klimaatverandering.
“Rechtszaal niet de juiste plek”
Het American Petroleum Institute, een industriegroep die ook wordt genoemd in de rechtszaak, zei dat het klimaatbeleid moet worden besproken in het Congres, niet in de rechtszaal.
“Deze voortdurende, gecoördineerde campagne om onverdedigbare, gepolitiseerde rechtszaken te voeren tegen een fundamentele Amerikaanse industrie en haar werknemers is niets meer dan een afleiding van belangrijke nationale gesprekken en een enorme verspilling van Californische belastinggelden,” zei senior vice-president Ryan Meyers van het instituut in een verklaring.
Dat werd herhaald in een verklaring van Shell, dat zei dat de rechtszaal niet de juiste plaats is om de opwarming van de aarde aan te pakken.
“Het aanpakken van klimaatverandering vereist een gezamenlijke, maatschappijbrede aanpak”, aldus het energiebedrijf. “We zijn het ermee eens dat er nu actie moet worden ondernomen tegen klimaatverandering en we staan volledig achter de noodzaak voor de samenleving om over te stappen op een koolstofarmere toekomst.”
Steeds meer klimaatzaken
De rechtszaak van Californië sluit aan bij soortgelijke rechtszaken die de afgelopen jaren zijn aangespannen door staten en gemeenten.
“De rechtszaak van Californië draagt bij aan het groeiende momentum om Big Oil aansprakelijk te stellen voor zijn decennialange misleiding en om mensen en gemeenschappen die lijden onder extreme weersomstandigheden en rampen die langzaam ontstaan door fossiele brandstoffen, zoals de stijging van de zeespiegel, toegang te geven tot gerechtigheid,” aldus Kathy Mulvey van de Union of Concerned Scientists.
De procureur-generaal van de staat Californië, Rob Bonta, zei in een verklaring over de rechtszaak dat de bedrijven “ons leugens en onwaarheden hebben verteld om hun recordwinsten te realiseren ten koste van ons milieu. Genoeg is genoeg.”
Keerpunt
In de rechtszaak worden de bedrijven beschuldigd van het veroorzaken van of bijdragen aan klimaatverandering in Californië, valse reclame, schade aan natuurlijke hulpbronnen en onwettige handelspraktijken voor het misleiden van het publiek over klimaatverandering.
Richard Wiles, voorzitter van het Center for Climate Integrity, zei in een verklaring dat “het besluit van Californië om grote oliemaatschappijen voor de rechter te slepen een keerpunt is in de snel groeiende juridische strijd om grote vervuilers verantwoordelijk te houden voor decennialange klimaatleugens … Californiërs hebben geleefd in een klimaatnoodtoestand veroorzaakt door de fossiele brandstofindustrie, en nu neemt de staat beslissende actie om deze vervuilers te laten betalen.”