like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Certificering van duurzame waterstof van start

Van: op 8 februari 2019

Air Products, de grootste leverancier van waterstof ter wereld, is begonnen met een pilot voor de uitgifte van de eerste garanties van oorsprong (Guarantees of Origin) onder het CertifHY-programma voor waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie.

De garanties van oorsprong worden uitgegeven voor de waterstof die geproduceerd wordt bij de chloralkali electrolyse fabriek van Nouryon in Rotterdam. De fabriek gebruikt windenergie als onderdeel van haar energiemix. De duurzame energie is afkomstig van de onlangs opgeleverde Krammer en Bouwdokken windparken in Nederland. Nadat de waterstof eenmaal geproduceerd is, wordt het gas door Air Products opgewerkt voordat het via de bestaande waterstofpijpleiding in het Rotterdamse havengebied voor commercieel gebruik aangeboden wordt.

Fairphone 3_Staring lady

Als onderdeel van de pilot zullen twee klanten van Air Products, die actief zijn in de mobiliteitssector, de garanties van oorsprong voor de duurzaam geproduceerde waterstof ontvangen. De eerste is H2 MOBILITY Deutschland, een organisatie die een netwerk van waterstof tankstations in Duitsland exploiteert; de tweede is Transport for London, een openbaar vervoerbedrijf, dat waterstofbussen in de Britse hoofdstad heeft rijden.

Duurzame waterstofmarkt

De pilot is onderdeel van CertifHy, het eerste Europese programma voor Guarantees of Origin voor koolstofarm en duurzaam geproduceerde waterstof. Omdat het systeem in heel Europa toepasbaar is, kan er met behulp van deze garanties van oorsprong een innovatieve en transparante waterstofmarkt gecreёerd worden. Air Products, wereldwijd de grootste leverancier van waterstof aan raffinaderijen voor de productie van schone brandstoffen, heeft daarnaast uitgebreide ervaring in de markt voor waterstof als transportbrandstof.

“Om een echte bijdrage te leveren aan een schone en duurzame transportsector is het essentieel dat alle partijen in de supply chain met elkaar samenwerken”, zei Kurt Lefevere, vice-president Northern Continent bij Air Products. “We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om operationele efficiency te bereiken en te helpen bij de realisering van de doelstellingen van de Europese Unie voor de reductie van koolstofdioxide op een kosteneffectieve manier. Een Europees systeem voor het afgeven van garanties van oorsprong voor duurzame waterstof zal deze doelstellingen zeker ondersteunen. Ons project met Nouryon is een innovatief voorbeeld van wat we kunnen bereiken daar waar de omstandigheden het toelaten.”

Het CertifHy-pilotprogramma zal in eerste instantie tot midden 2019 lopen. Het wordt gefinancierd door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU), een partnership van de Europese Commissie, de waterstofindustrie en onderzoeksinstellingen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws