like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

China beperkt publicatie van onderzoek naar coronavirus

Van: op 12 april 2020

hormoonverstoorders BPA

China beperkt de publicatie van wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit een richtlijn van de centrale overheid en online mededelingen van twee Chinese universiteiten, die sindsdien van het web zijn verwijderd. Dat meldt CNN.

Onder het nieuwe beleid zullen alle academische artikelen over Covid-19 worden onderworpen aan extra controle voordat ze ter publicatie worden ingediend. Onderzoek naar de oorsprong van het virus zal extra onder de loep worden genomen en moet worden goedgekeurd door centrale overheidsfunctionarissen, volgens de verwijderde berichten.

Een medisch expert in Hong Kong die samenwerkte met onderzoekers van het vasteland om een ​​klinische analyse van Covid-19-gevallen te publiceren in een internationaal medisch tijdschrift, zei dat zijn werk in februari nog niet zo'n onderzoek onderging.

De toegenomen controle lijkt de laatste poging van de Chinese regering te zijn om het verhaal over de oorsprong van de pandemie van het coronavirus te controleren, die meer dan 100.000 levens heeft geëist en 1,7 miljoen mensen wereldwijd ziek heeft gemaakt sinds het voor het eerst uitbrak in de Chinese stad Wuhan in december.

Sinds eind januari hebben Chinese onderzoekers een reeks Covid-19-onderzoeken gepubliceerd in invloedrijke internationale medische tijdschriften. Sommige bevindingen over vroege gevallen van coronavirus - zoals toen de mens-naar-mens-transitie voor het eerst verscheen - hebben vragen opgeworpen over het officiële regeringsverslag van de uitbraak en veroorzaakten controverse op de Chinese sociale media.
En nu lijken de Chinese autoriteiten hun greep op de publicatie van Covid-19-onderzoek aan te scherpen.

Een Chinese onderzoeker die uit angst voor vergelding alleen anoniem kon spreken, zei dat de nieuwe richtlijn een zorgwekkende ontwikkeling is die waarschijnlijk belangrijk wetenschappelijk onderzoek belemmert.

Lees meer op CNN.

Lees ook de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus en COVID-19.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws