like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Chinees isolatiemateriaal blaast gat in ozonlaag

Van: op 10 juli 2018

isolatie

Je bent goed bezig denk je. Isoleert je huis om minder energie te verspillen. Maar toch. Twee maanden geleden stelde de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA vast dat de uitstoot van CFK’s, verantwoordelijk voor het groeiende gat in de ozonlaag, opnieuw aan het stijgen was. De oorzaak: de productie van goedkoop Chinees isolatiemateriaal.

De onderzoekers vermoedden al dat de mysterieuze bron zich in Oost-Azië bevond. Klopt, blijkt nu uit een studie van het Environmental Investigations Agency (EIA). De productie van goedkoop Chinees isolatiemateriaal is de oorzaak, zegt de milieuorganisatie, die in China zelf op onderzoek uitging.

“EIA heeft bewijsmateriaal van achttien bedrijven in tien provincies dat zij CFC-11 gebruiken”, stelt de studie. “Uitvoerige gesprekken met leidinggevenden van het bedrijf maken duidelijk dat dit geen geïsoleerde incidenten zijn, maar dat ze in de industrie gewoon zijn.”

CFK-11 is populair omdat het zo goedkoop is. Het gas doet het polyurethaanschuim uitzetten tot een stevig materiaal waarmee men huizen kan isoleren.

 

Herstel van de ozonlaag

De CFK-concentratie in de atmosfeer is afgenomen sinds de recordconcentraties in de jaren negentig, maar de afname bleek te vertragen. Tussen 2014 en 2016 lag de uitstoot een kwart hoger dan het gemiddelde in de periode 2002-2012, stelde de NOAA vast.

Nochtans kwam de wereld in 1987 al overeen om de productie van CFK’s uit te faseren en de productie van CFK-11, de tweede meest gebruikte variant, volledig te stoppen tegen 2010.

Twee maanden geleden waarschuwden de NOAA-onderzoekers dat de nieuwe uitstoot “een tijdig herstel van de ozonlaag in gevaar” brengt.

De ozonlaag, die zich op 15 tot 30 kilometer hoogte bevindt, beschermt het leven op aarde tegen schadelijke UV-stralen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!