De uitstoot die we vandaag genereren, bereikt al over tien jaar het maximale effect op de klimaatopwarming, blijkt uit nieuw onderzoek. Klimaatactie heeft dus ook voor de huidige generatie voordelen. Vaak wordt aangenomen dat het effect van onze uitstoot van broeikasgassen pas over enkele decennia gevoeld zal worden, als het even kan door de volgende generaties. Maar dat is niet juist, zeggen wetenschappers van het Carnegie Institute for Science. Al na ongeveer tien jaar bereikt CO2 in de atmosfeer een maximaal opwarmingseffect, schrijven ze in het tijdschrift Environmental Research Letters.
Klimaatmodel
Veel klimaatmodellen richten zich op de totale hoeveelheid warmte die uitstoot genereert over een periode van decennia of zelfs eeuwen, maar de timing van een temperatuurstijging na uitstoot was tot nog toe niet diepgaand onderzocht. De Carnegie-wetenschappers deden dat nu wel, door de resultaten van twee grootschalige modellen te combineren: het klimaatmodel van het VN-klimaatpanel en een studie over de manier waarop de uitstoot interageert met de wereldwijde CO2-cyclus.
Ze kwamen tot de conclusie dat actie die vandaag ondernomen wordt om de uitstoot te verminderen niet alleen toekomstige generaties ten goede komt, maar nog tijdens dit mensenleven gevoeld zal worden. “CO2-uitstoot doet de temperatuur gedurende een tiental jaar stijgen, maar blijft ze daarna heel lang hoog houden”, zegt auteur Ken Caldeira. “Dat betekent ook dat als we uitstoot vermijden, we de opwarming vermijden die daar normaal binnen de tien jaar het gevolg van is. Dat zal dus onszelf ten goede komen, en niet enkel onze kleinkinderen.”