De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen blijft maar stijgen. 2023 zal op basis van de cijfers tot nu toe een nieuw record bereiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Noorse klimaatbureau Cicero.
Om de wereldwijde klimaatdoelen te halen zou de koolstofvervuiling tot 2030 bijna gehalveerd moeten worden. Dat betekent dat deze dit jaar met ongeveer vijf procent had moeten dalen. In plaats daarvan is de uitstoot volgens het onderzoek blijven stijgen, waarbij de huidige verwachting is dat de uitstoot dit jaar tussen de 0,5 procent en 1,5 procent zal stijgen. Daar waarschuwden we hier al eerder voor.
Dat is de derde opeenvolgende jaarlijkse stijging, sinds de eenmalige daling na de Covid pandemie, in 2020, die al in 2021 meer dan volledig teniet werd gedaan. In elk volgend jaar werd een nieuw record gevestigd, volgens het IEA, het Internationaal Energie Agentschap. Voor de jaarlijkse, wereldwijde CO2 emissies was dat 36,3 Gt in 2021, 36,8 Gt in 2022 en nu dus naar verwachting tussen 37 en 37,35 Gt voor 2023.
De voorlopige cijfers laten zien hoe moeilijk het zal zijn om de uitstoot snel genoeg te verminderen om te voldoen aan de doelstelling van het Akkoord van Parijs. Dat ging er van uit om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau. Wetenschappers waarschuwen bovendien dat opwarming boven die drempel kan leiden tot gevaarlijke omslagpunten in het klimaatsysteem.
Steeds moeilijker om klimaatdoelen te halen
Terwijl de uitstoot al jarenlang zou moeten dalen, blijft deze stijgen. Dat betekent dat de huidige voorgenomen maatregelen niet worden gehaald. Daar bovenop moet nu dus een steeds grotere daling worden gerealiseerd in een veel kortere periode.
Nieuwe onzekerheden, zoals de oorlogen in Oekraïne en Israel, en de explosief toenemende bosbranden overal in de wereld, zorgen voor aanzienlijke extra uitstoot bovenop de bestaande prognoses. Oplopende inflatie maakt investeringen in duurzame energie duurder en economische sancties tussen politieke tegenstanders zorgen voor tekorten aan kritieke grondstoffen.
De definitieve analyse wordt in december gepubliceerd, als de wereldleiders in de Verenigde Arabische Emiraten bijeenkomen voor de VN-klimaatonderhandelingen, die gedomineerd zullen worden door internationaal gekibbel over de toekomst van fossiele brandstoffen, de belangrijkste bron van CO2-vervuiling.
Eerder dit jaar zei het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat de wereldvraag naar olie, gas en kolen dit decennium voor het eerst een piek zal bereiken door de “spectaculaire” groei van schonere energietechnologieën en elektrische auto’s.
Wetenschappers hoopten in 2015 dat de uitstoot zijn hoogtepunt zou bereiken, en tijdens de pandemie was er weer hoop dat 2019 het omslagpunt zou markeren. In plaats daarvan bereiken we telkens weer nieuwe pieken in uitstoot.
Het jaarlijkse “Global Carbon Budget” rapport voor dit jaar wordt in december gepubliceerd en toont CO2-uitstoot van alle bronnen.
De berekeningen voor 2023 zijn gebaseerd op gegevens uit maand- en kwartaalrapporten van het IEA.