De voorzitter van Cop28, Sultan Al Jaber, heeft beweerd dat er “geen wetenschap” is die aangeeft dat uitfasering van fossiele brandstoffen nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5C. Dat onthullen The Guardian en het Centre for Climate Reporting.
Al Jaber zei ook dat een uitfasering van fossiele brandstoffen geen duurzame ontwikkeling mogelijk zou maken “tenzij je de wereld terug wilt brengen naar grotten”. De opmerkingen waren “ongelooflijk verontrustend” en “leken wel klimaatontkenning”, aldus wetenschappers, en ze waren in strijd met het standpunt van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres.
Kort geleden nog kwam al Jaber in opspraak vanwege het voorbereiden van oliedeals onder de vlag van de conferentie.
Op X verscheen al een oproep tot aftreden van Al Jaber, of boycot van de conferentie:
Either Sultan Al Jaber steps down IMMEDIATELY as #COP28 president, or a boycott of #COP28 is in order: https://t.co/vAeKC3AQFX
— Prof Michael E. Mann (@MichaelEMann) November 28, 2023
Al Jaber maakte de opmerkingen in een geirriteerd antwoord op vragen van Mary Robinson, de voorzitter van de Elders groep en een voormalige speciale VN-afgezant voor klimaatverandering, tijdens een live online evenement op 21 november. Al Jaber leidt niet alleen Cop28 in Dubai, maar is ook directeur van Adnoc, de staatsoliemaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten.
Gratis bier
Op de eerste dag van de conferentie werd er al een overeenkomst gemeld voor het oprichten van een “Loss and damage” fonds, van waaruit de gevolgen van klimaatschade voor de armere landen moet worden gefinancierd. Dat plan stamde nog van de vorige conferentie in Egypte, waar het mislukte. Tussentijdse onderhandelingen hebben daarna tot overeenstemming geleid. Vervolgens werd de overeenkomst als een succes van COP28 gemeld. Dat is een mooie pr-stunt, maar geen resultaat van deze conferentie, hoe nodig zo’n fonds ook is. Bovendien blijft zoals gewoonlijk bij dit soort vrijblijvende afspraken, vooral de vraag of het toegezegde geld ook daadwerkelijk en op tijd beschikbaar komt.
Onhaalbaar energieplan zonder uitfasering van fossiel
Een tweede ‘succes in de maak’ is een plan om voor 2030 de productie van hernieuwbare energie uit zon en wind te verdrievoudigen. Dat is dezelfde doelstelling die het World Energy Markets Observatory hanteert voor 2050. Dat wordt dus met een pennestreek 20 jaar naar voren gehaald, zonder naar de gevolgen te kijken. Zoals geld: WEMO gaat in haar scenario uit van een verhofing van de jaarlijkse kosten van 1,7 biljoen dollar naar 7 biljoen per jaar, oftewel naar 7% van het wereld GDP. Daar was 26 jaar tijd voor. En dat wil Al Jaber nu in 6 jaar doen. Hoe? Waarvan? Nog afgezien van randvoorwaarden als tekort aan netcapaciteit voor het stroomtransport, productiecapaciteit en menskracht voor productie, wettelijke procedures, planologische aanpassingen, tekort aan grondstoffen, om er een paar te noemen. Maar afwezig in het plan is – uiteraard – het verminderen van fossiele brandstoffen.