Het team van de Verenigde Arabische Emiraten dat de COP28 klimaatconferentie organiseert, was van plan om de top te gebruiken om olie- en gasdeals te sluiten met buitenlandse regeringen. Dat blijkt uit gelekte documenten.
De documenten lijken briefings te zijn voor Sultan Al Jaber – de voorzitter van de klimaatconferentie COP28, schrijft CNN. Daarin staan gespreksonderwerpen die Al Jaber tijdens de bijeenkomsten aan de orde kan stellen. Daarbij gaat het om klimaatvoorstellen. Maar er werden ook suggesties gedaan om nieuwe olie- en gasprojecten aan te bieden met het staatsbedrijf Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), dat ook door Al Jaber wordt geleid.
Naast de discussiepunten over klimaatkwesties en het promoten van ADNOC zijn er ook suggesties om projecten te promoten met Masdar, een project dat ook door Al Jaber wordt geleid.
Het is niet duidelijk hoeveel van de bijeenkomsten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, maar de aantekeningen geven inzicht in hoe het team ze wilde gebruiken om nieuwe oliedeals, alsook deals in het directe belang van de voorzitter te maken.
Van het begin discussie
De positie van Al Jaber als voorzitter van een klimaatconferentie stond al van het begin ter discussie.
Al Jaber is ceo van staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Corporation (Adnoc), het twaalfde grootste oliebedrijf ter wereld. Adnoc werd in 2017 nog genoemd als een van de honderd bedrijven die samen goed zijn voor 71 procent van alle broeikasgassen die sinds 1988 door de mens zijn uitgestoten. Volgens het Carbon Disclosure Project staat het bedrijf op de veertiende plaats van grootste uitstoters.
Al Jaber wilde eerder de schuld van de klimaatproblemen in de schoenen van de consument schuiven. Consumenten moeten ook hun gewoonten veranderen, zei hij. “Het is de consument die bijdraagt aan het verhogen van de CO2-uitstoot, niet de producent.”
The Guardian meldde onlangs nog dat Adnoc de meest klimaatschadelijke uitbreidingsplannen van alle bedrijven ter wereld had en dat door de staat gerunde olie- en gasvelden in de VAE bijna dagelijks gas afgefakkelen ondanks het feit dat ze zich 20 jaar geleden hadden verplicht tot een beleid van nul affakkelen.
Fiona Harvey van The Guardian had een uitgebreid interview met Ahmed Al Jaber. Daarin vroeg ze onder andere of hij kan begrijpen waarom mensen vraagtekens zetten bij het idee van een manager van fossiele brandstoffen die de leiding heeft over de klimaatbesprekingen? “Nooit in de geschiedenis heeft een president van de Cop de olie-industrie geconfronteerd, laat staan het feit dat hij zelf een CEO van een oliemaatschappij is,” vertelt hij. “Het is niet goed om olie en gas en industrieën met een hoge uitstoot niet aan dezelfde tafel te hebben. Je moet ze allemaal samenbrengen. We moeten de relatie tussen producenten en consumenten opnieuw vormgeven. We hebben deze geïntegreerde aanpak nodig.”
De COP28 conferentie begint op 30 november.