Het Nuon Solar Team staat als derde in het klassement na de eerste racedag van de World Solar Challenge in Australië. De zonneauto Nuna8, die op de 18e plaatst startte in Darwin, begon daarna aan een ware inhaalrace. De zonneauto haalde de eerste drie uur 11 zonneauto’s in. In de laatste minuten van de eerste racedag reed het Nuon Solar Team ook het team van Twente voorbij.
Om 17.00 Australische tijd klonk op Stuart Highway het sein dat de eerste racedag voorbij is. Alle teams haalden hun auto van de weg om hun kamp op te slaan in de outback. De teams in de top vijf kamperen dicht bij elkaar. Tussen het Nuon Solar Team en koploper Michigan uit de Verenigde Staten zit slechts zeven minuten tijdsverschil. Tussen de Nederlandse teams het Nuon Solar Team en Twente slechts één minuut. Het Japanse Tokai staat als tweede in het klassement.
Bermbranden
Het Nuon Solar Team startte zondagochtend in het Australische Darwin op de achttiende plek. Coureur Tim van Leeuwen haalde maar liefst elf auto’s in en kwam als vijfde aan bij de eerste tussenstop. Het rijden werd bemoeilijkt door de bermbranden, een bekend verschijnsel in het warme en droge Australië. De rook heeft effect op de hoeveelheid energie die het zonnepaneel van de auto kan opnemen. Daarom moet de coureur goed op de racesnelheid passen om te voorkomen dat de accu te snel leeg raakt. Coureur Toine Urlings nam het laatste kwartier racen op de eerste racedag voor zijn rekening: “Het waren superspannende laatste minuten vandaag. Het lukte toch nog om de zonneauto Red One van Twente in te halen!”
Risicovolle inhaalacties
De inhaalrace van het Nuon Solar Team is niet zonder gevaren. De race vindt plaats op Stuart Highway, een tweebaansweg die vooral door enorme ‘roadtrains’ –meerdere trucks achter elkaar- wordt bereden. Een zonneauto van slechts 150 kilo, die ook nog eens laag op de weg ligt, is dan enorm kwetsbaar. Voor de coureur is het een kunst om de wagen recht te houden en het hoofd koel houden. Dat laatste valt niet mee met temperaturen die oplopen tot 45 graden Celsius in de nauwe cockpit van Nuna8. In de bodem zit een gaatje om het zweet van de coureur af te voeren. Daarnaast heeft de coureur anderhalve liter water bij zich voor drie uur.