De Europese Unie wil in 2030 veertig procent minder broeikasgassen uitstoten, veertig procent minder energie verbruiken en dertig procent van de energie uit hernieuwbare bronnen halen. Die doelstelling heeft het Europees parlement woensdag vastgelegd voor de VN-wereldklimaattop (COP21) eind dit jaar in Parijs. De leden van het EU parlement namen die doelstellingen aan tijdens een plenaire zitting in Brussel. Ook moet de Europese Unie tussen 30 november en 11 december tijdens de COP pleiten voor bindende doelstellingen.
De afspraken die de 195 deelnemende landen tijdens de klimaattop maken, moeten voldoende ambitieus zijn om de wereldwijde opwarming van de aarde gemiddeld onder de 2 graden Celsius te houden, zo wordt benadrukt. Die doelstellingen moeten wel ‘op de meest rendabele manier’ bereikt worden. Verder moet het klimaatakkoord om de vijf jaar kunnen worden bijgestuurd.
Een massale lobby van grote vervuilers dreigt het succes van de klimaatconferentie COP21 in Parijs vooraf al te ondermijnen. Dat zegt de SP. De partij stelde vast dat in de laatste versie van het akkoord scheepvaart en luchtvaart niet meer voorkomen, terwijl deze sectoren samen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 8% van de CO2-uitstoot — een aandeel dat bovendien eerder toe- dan afneemt. Ook het voornemen om de subsidies op fossiele brandstoffen uit te faseren, is verdwenen uit het ontwerpakkoord.
En plots mengt ook de olielobby zich in het rumoer met een verklaring dat de grote oliemaatschappijen het klimaatprobleem serieus nemen en mee willen werken aan het niet overschrijden van de 2-graden grens. Milieuorganisaties en groene politieke partijen zijn het er over eens dat dit een ordinaire greenwash is. Een deel van de voorgestelde maatregelen is al jaren geleden gedaan en nooit uitgevoerd (stoppen met affakkelen van gas bij oliewinning), een ander deel is nog steeds niet bewezen effectief (CO2 opslag).
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Het liefste zou de SP lobbyisten weren van de klimaatconferentie, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat doet met de tabaksindustrie wanneer er gezondheidswetgeving wordt gemaakt, maar dat is niet mogelijk.
Inmiddels is de aanmelding van nationale klimaatplannen gesloten. Wanneer de aangekondigde maatregelen van alle landen volledig en op tijd zouden worden uitgevoerd, zal de gemiddelde temperatuur op aarde minimaal met 3 graden stijgen. En dat is dus al ruim boven de als veilig geachte 2-graden grens, die de doelstelling voor de uitkomst van Parijs moet zijn.
Toch vragen tientallen acties in de aanloop naar COP21 aandacht voor de urgentie van de oplossing van het klimaatprobleem. Zoals de wandeltocht van een maand door Marjan Minnesma van Urgenda. Kijkend naar de huidige stand van zaken zijn die nogal zinloos, want ze hebben geen enkele invloed op de uitkomst van de onderhandelingen die uitsluitend gevoerd worden door landen, en ook niet op het werk van de lobbyisten die hun werk al lang gedaan hebben. NGO’s zijn uitsluitend toeschouwers. Waarom voeren ze geen wereldwijde actie om als maatschappelijke partijen een echte positie in de onderhandelingen te krijgen?
Met al die tegenstrijdige feiten en boodschappen is Parijs eigenlijk bij voorbaat al mislukt. Maar dat zal niemand echt verbazen.
Peter van Vliet