Dam is parallel geld – de tweede portemonnee voor Rotterdam. We hebben een ideële ondertoon: mensen keuze geven, de stad vertrouwd maken met lokale valuta, geld introduceren zonder rente (zoals vroeger), de stad robuuster krijgen, lokale handel warmer maken en misschien zelfs het armoedeprobleem verminderen.
Het kernteam van Dam kijkt hoever het komt met een lokaal-geldsoort dat tussen rekeninghouders ontstaat en weer verdwijnt. Na ruim vijf jaar stapsgewijze doorontwikkeling van app, platform en relaties hebben we zo’n 510 rekeninghouders, een zeer stabiel team met daaromheen een ring van helpers, en goodwill in de stad. Museum Rotterdam promoveerde ons eind 2017 zelfs tot écht Rotterdams, eigentijds erfgoed. Het bracht één rekeninghouder ertoe om zijn rekening op te zeggen, haha.
Tweederde van de rekeninghouders heeft een klein bedrijf, éénderde is particulier. QR-codes, professioneel omgaan met privacygevoeligheid, versleutelde communicatie, databack-ups in de EU, een goede juridische inbedding en mooie bancaire opzet, discussiepartner wordend rond diepliggende problemen in de stad – dat alles maakt Dam met zijn zeer divers aansturend team tot één van mooiste parallel-geldsystemen van ons land.
Dam – Rotterdams geld. Open gerust je rekening op www.rotter-dam.nl. Dat kost niets.
Door Harry te Riele, co-initiator van de Dam
De Dam doet mee met het festival, vind het evenement op de kaart (in Rotterdam)!
Het AFF, Alternative Finance Festival, is een driedaags grassroots festival dat door heel Nederland plaatsvindt rond 15 september. Omdat een nieuwe economie meer gericht is op lokale omstandigheden, behoeftes en dromen, is het geen centraal georganiseerd festival, maar nodigen we iedereen juist van harte uit om lokaal activiteiten te organiseren met een eigen karakter. Een grassroots festival dus! In aanloop naar het festival presenteert Duurzaamnieuws een overzicht van de deelnemers