De zon schijnt fel over de festivalweide. Om je heen doen duizenden gelukkige mensen dutjes en dansjes in het gras. Een promomeisje van een of ander goed doel, iets duurzaams ongetwijfeld, komt op je afgehuppeld. Je glimlacht breed. Achteloos gooi je je lege bierbeker over je schouder. En op de achtergrond houden ronkende generators de utopie van het festival nog een dag of drie in stand.
Kamperen met wat live-muziek in de buitenlucht lijkt uitstekend te matchen met groene principes, maar dat valt vies tegen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford rekenden een paar jaar geleden al eens uit dat vijfhonderd Britse festivals samen een CO2-uitstoot voor elkaar kregen van maar liefst 84.000 ton. Ter vergelijking: een luchtvaartmaatschappij zou daarvoor 84.000 vliegtuigen naar Kuala Lumpur moeten laten vliegen. En daar passen al die festivalgangers met gemak in. De Britse campagnegroep A Greener Festival zorgde voor een klein lichtpuntje met het nieuws dat bijna de helft van de festivalgangers, 48 procent, best bereid was wat meer te betalen voor een iets groener festivalticket. Maar dat geldt dus specifiek voor Britse festivalgangers. Voor de leek: je herkent ze doorgaans aan hun regenlaarzen. En blijkbaar dus ook aan hun groene principes. Onder festivalbezoekers uit Duitsland, Finland en Nederland lag dat percentage in hetzelfde onderzoek namelijk op 36 procent.
Nederlandse festivalorganisators proberen intussen de hardleerse bezoekers hier met souvenirs en gratis drankmunten aan te zetten tot een beetje opruimen. De meesten laten het verwoed verzamelen van lege bekers echter liever over aan Oost-Europese jongeren die er een lucratief bijbaantje van maken. Maar zó veel groener is de festivalweide bij de buren nu ook weer niet. Een aantal Nederlandse festivals, zoals Breda Barst, Solar Festival en Indian Summer Festival, werkt sinds dit jaar samen in de Nederlandse variant Greener Festival NL. Met het stimuleren van fietsen, groene stroom en composteerbaar bestek beoogt Indian Summer Festival voor 2015 een CO2-uitstoot per bezoeker die hetzelfde moet zijn als wanneer iedereen thuis zou blijven.
Ook Pinkpop is zich al jaren bewust van de ecologische voetafdruk van de slippers, gympen en kisten van de zestigduizend bezoekers. In 2008 werd dat al beloond met de Green ’n Clean-award. Het bier wordt getapt in biologisch afbreekbare bekers, het toiletpapier is gerecycled en de koffie, die is fair traide.
De toiletten van Into The Great Wide Open worden sinds vorige zomer gespoeld met onbewerkt grondwater. En op Lowlands was in 2012 een kwart van alle toiletten al vervangen door vacuümtoiletten, die minder dan een liter water verbruiken bij het doortrekken, tegenover zes liter bij een normaal toilet. Lowlands werkt sinds de editie van 2011 dan ook aan de hand van de Roadmap to a Sustainable Lowlands. Alle elektriciteit is voorlopig nog wel afkomstig van dieselgeneratoren, maar het aller-allergrootste deel van de CO2-uitstoot komt vrijwel rechtstreeks de festivalgangers zelf, of althans: van hun vervoer van en naar het terrein. En dat geldt ook voor de meeste andere festivals.
Handzaam nieuws voor de 36 procent die de hand in eigen boezem wilde steken – en ook voor de rest: afgezien van het openbaar vervoer kunnen Carpoolapps een steentje bijdragen, of festivalgangers kunnen een voorbeeld nemen aan Welcome to the Future, bij Amsterdam. Daar kwamen vorig jaar maar liefst 3800 bezoekers, ruim een kwart, op de fiets. Het dancefestival verdiende niet voor niets een aanbeveling van drie sterren van de originele A Greener Festival. Ook voor de editie van dit jaar, op 27 juli, wordt nog druk gezocht naar vrijwilligers die backstage afval willen scheiden en bomen willen planten.
Maar het allergroenste festival vind je toch in Engeland, op een geheime locatie in Wales: de Croissant Neuf Summer Party. Dit festival wint al jaren award na award voor allerlei duurzame initiatieven én resultaten: alle energie komt er van zonnecollectoren en windgeneratoren. Al het eten is biologisch. En bovendien wordt 95 procent van het afval gerecycled, waarmee acht ton aan CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Het volledige LED-verlichtingssysteem dat voor de main stage gebruikt wordt, zou minder energie nodig hebben dan een gemiddelde haardroger. Zelfs die vervloekte vervoersuitstoot wordt geneutraliseerd: van de opbrengst van elk parkeerticket worden drie nieuwe boompjes geplant. En zo wordt een festivalbezoek uiteindelijk toch nog een duurzame bezigheid. Croissant Neuf-gangers halveren zelfs hun CO2-uitstoot van een normaal weekend, door naar het festival te gaan.
Door Marleen van Wesel
http://www.agreenerfestival.com/
http://www.vice.com/nl/read/een-poolse-bekerraper-over-het-rapen-van-bekers
http://www.welcometothefuture.nl/
http://www.croissantneuf.co.uk/
Dit artikel dingt mee naar de prijs voor Beste Schrijftalent 2013. Stem via Facebook like en stuur het door via Twitter met #schrijftalent!