Economische hardliners die geld belangrijker vinden dan het klimaat krijgen het deksel op de neus. Dat deksel is 38 biljoen dollar per jaar groot. Ofwel zes keer de jaarbegroting van de VS. Of 150 keer het vermogen van Jeff Bezos per jaar. Zeg maar dag tegen economische groei.
Zelfs als de CO2-uitstoot vanaf vandaag drastisch zou worden verminderd, zal de wereldeconomie tot 2050 al 19 % minder inkomsten hebben als gevolg van de klimaatverandering, zo blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in “Nature”, de grootste studie in zijn soort tot nu toe. Deze schade is zes keer groter dan de kosten die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken. Op basis van empirische gegevens van meer dan 1.600 regio’s wereldwijd over de afgelopen 40 jaar hebben wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) de toekomstige effecten van veranderende klimaatomstandigheden op de economische groei en hun voortbestaan beoordeeld.
38 biljoen dollar aan schade per jaar: De wereldeconomie wacht een inkomensdaling van 19 % als gevolg van klimaatverandering, volgens de conservatieve schatting.
“Voor de meeste regio’s, waaronder Noord-Amerika en Europa, worden sterke inkomensdalingen voorspeld, waarbij Zuid-Azië en Afrika het sterkst worden getroffen. Deze worden veroorzaakt door de impact van klimaatverandering op verschillende aspecten die relevant zijn voor economische groei, zoals landbouwopbrengsten, arbeidsproductiviteit of infrastructuur,” zegt PIK-wetenschapper en eerste auteur van het onderzoek Maximilian Kotz. In totaal wordt de wereldwijde jaarlijkse schade geschat op 38 biljoen dollar, met een waarschijnlijke bandbreedte van 19-59 biljoen dollar in 2050. Deze schade is voornamelijk het gevolg van stijgende temperaturen, maar ook van veranderingen in regenval en temperatuurschommelingen. Als er rekening wordt gehouden met andere weersextremen zoals stormen of bosbranden, kan de schade nog verder toenemen.
Enorme economische kosten ook voor de Verenigde Staten en de Europese Unie
“Onze analyse toont aan dat klimaatverandering in de komende 25 jaar enorme economische schade zal veroorzaken in bijna alle landen ter wereld, ook in hoogontwikkelde landen zoals Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten,” zegt PIK-wetenschapper Leonie Wenz, die het onderzoek leidde. “Deze schade op korte termijn is het gevolg van onze uitstoot in het verleden. We zullen meer aanpassingsinspanningen moeten leveren als we tenminste een deel van deze schade willen voorkomen. En we moeten onze uitstoot drastisch en onmiddellijk verminderen – zo niet, dan zullen de economische verliezen in de tweede helft van de eeuw nog groter worden en oplopen tot een wereldwijd gemiddelde van 60% tegen 2100. Dit toont duidelijk aan dat het veel goedkoper is om ons klimaat te beschermen dan om dat niet te doen, en dan hebben we het nog niet eens over de niet-economische gevolgen, zoals verlies van mensenlevens of biodiversiteit.”
Tot nu toe richten mondiale projecties van economische schade door klimaatverandering zich meestal op de nationale gevolgen van gemiddelde jaarlijkse temperaturen over een lange tijdshorizon. Door rekening te houden met de laatste empirische bevindingen over de invloed van het klimaat op de economische groei in meer dan 1.600 subnationale regio’s wereldwijd over de afgelopen 40 jaar en door zich te richten op de komende 26 jaar, waren de onderzoekers in staat om subnationale schade als gevolg van temperatuur- en neerslagveranderingen zeer gedetailleerd te projecteren in tijd en ruimte, terwijl de grote onzekerheden die gepaard gaan met langetermijnprojecties werden verminderd. De wetenschappers combineerden empirische modellen met geavanceerde klimaatsimulaties (CMIP-6). Belangrijk is dat ze ook hebben beoordeeld hoe hardnekkig klimaateffecten de economie in het verleden hebben beïnvloed en daar ook rekening mee hebben gehouden.
Landen met de minste verantwoordelijkheid zullen het meest lijden
“Onze studie benadrukt de aanzienlijke ongelijkheid van klimaatgevolgen: We vinden bijna overal schade, maar landen in de tropen zullen er het meest onder lijden omdat het daar al warmer is. Verdere temperatuurstijgingen zullen daar dan ook het schadelijkst zijn. Voorspeld wordt dat de landen die het minst verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, een inkomensverlies zullen lijden dat 60% groter is dan in de landen met een hoger inkomen en 40% groter dan in de landen met een hogere uitstoot. Zij hebben ook de minste middelen om zich aan de gevolgen aan te passen. Het is aan ons om te beslissen: structurele verandering naar een hernieuwbaar energiesysteem is nodig voor onze veiligheid en zal ons geld besparen. Als we op het huidige pad blijven, zal dat catastrofale gevolgen hebben. De temperatuur van de planeet kan alleen worden gestabiliseerd als we stoppen met het verbranden van olie, gas en kolen,” zegt Anders Levermann, hoofd van de onderzoeksafdeling Complexity Science aan het Potsdam Instituut en co-auteur van het onderzoek.