Nederland is een aardgasland, maar dat moet in 2050 heel anders zijn. In ieder geval is Nederland dan CO2-neutraal, wat betekent dat we onze woningen nauwelijks/niet meer met aardgas zullen verwarmen. Bijna iedereen verwarmt nu zijn huis nog met gas en gaat op zoek naar nieuwe energie. Dan is het goed om te weten wat je van de overheid kunt verwachten, en wat je zelf kan doen.
Uiterlijk in 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een plan hebben voor de toekomstige energievoorziening. Dat moet per wijk zijn uitgewerkt. Dat plan zou eigenaren van woningen én huurders duidelijkheid en houvast moeten geven. Maar de meeste bewoners weten helemaal niet dat hun gemeente die opdracht heeft gekregen.
Vraag het aan de gemeente
Voor dat je zelf aan de slag gaat met uitzoeken en voorbereiden is het dan ook verstandig eerst bij de gemeente na te vragen wat ze met jouw wijk van plan is. Komt er misschien stadsverwarming, of is dat juist niet mogelijk? Komen er collectieve projecten of mag iedereen zelf aan de slag? Goed om op tijd te weten.
Veel mensen denken overigens wel dat ze zelf maatregelen zullen moeten nemen, bijvoorbeeld in de vorm van een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Ook een warmtenet (stadswarmte), waterstof en een collectieve warmtepomp voor de wijk of de straat worden veel genoemd.
Maar de gemeentelijke overheid zal in ieder geval een belangrijke rol spelen. Bijna alle bewoners (87%) vinden dat de overheid in ieder geval ’tot aan de voordeur’ moet zorgen dat we van duurzame energie gebruik kunnen maken. Eén op de drie vindt zelfs dat de overheid álles moet regelen. Dat zijn uitkomsten uit het Bewonerspanel van Feenstra. Dit is een groep van ruim 3.000 bewoners die regelmatig mee doen aan onderzoeken, zodat Feenstra op de hoogte is van wat er leeft onder de bewoners.
Altijd goed: zonnepanelen
Met zonnepanelen beperk je het gebruik van fossiele brandstoffen. Je bespaart op uw energiekosten en je helpt het milieu. En Nederland heeft een geschikt klimaat om zonne-energie op te wekken. Het aantal geplaatste zonnepanelen in Nederland neemt niet voor niets explosief toe.
Maar bij de afweging om zonnepanelen aan te schaffen komen ook veel vragen naar boven. Wat zijn de risico’s bij het installeren? Hoe eerlijk en duurzaam is de productie van je zonnepanelen? Op welke dagen is het rendement het hoogst en hoe snel verdien ik mijn investering terug?
Allemaal vragen waarop de antwoorden al bekend zijn en ook bevestigd door jarenlange ervaring. Ze staan bij elkaar in een informatief overzicht dat je hier kunt vinden.
Daarnaast is het altijd goed om de laatste ontwikkelingen te volgen. Ook de technologie achter zonnepanelen blijft steeds verder vooruitgaan en toepassingen worden slimmer.
Ten slotte is het goed om ook de fiscale regels in het oog te houden. Salderen (het verrekenen van je opwekte zonnestroom en het elektriciteitsverbruik) is eindig en gaat stoppen. Op dat moment wordt het misschien ook rendabel om zelf je stroom op te slaan in een thuisaccu. Daar zullen we je dan zeker over informeren.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feenstra.