De agenda van de biodiversiteitstop COP15 in Montreal loopt over. Van natuurherstel tot het delen van nieuwe informatie over ziekten: twee weken lang wordt er in Montreal over onderhandeld om tot een overeenkomst te komen die zich kan meten met wat Parijs voor het klimaat was. Vervuiling, conflicten tussen mens en dier en bodemgezondheid staan ter discussie als 193 regeringen in het Palais des congrès ruziën over het “lot van de levende wereld”.
Dit zijn de belangrijkste doelstellingen die de definitieve overeenkomst, bekend als het biodiversiteitskader na 2020, die op 19 december klaar moet zijn, kunnen maken. Zoals altijd kan alles nog veranderen in de laatste uren van de onderhandelingen. De definitieve tekst zal niet juridisch bindend zijn, hoewel de doelstellingen van het VN-biodiversiteitsverdrag dat wel zijn.
Protecting Earth
Meer dan 100 landen steunen een voorstel om tegen het einde van het decennium ten minste 30% van land en oceaan in stand te houden. Het voorstel is geïnspireerd op de Half-Earth theorie van de Harvard bioloog Edward O Wilson, die ervoor pleit de helft van de planeet te beschermen om de mensheid op lange termijn te laten overleven. Het VK, Frankrijk en Costa Rica leiden de coalitie van landen die het plan steunen en de mede-gastheren Canada hebben hun politieke gewicht in de schaal gelegd. Volgens minister van Milieu Steven Guilbeault zou het “de 1,5C-doelstelling van de biodiversiteit” kunnen zijn. Maar er is veel weerstand tegen van sommige inheemse gemeenschappen, die waarschuwen dat het landroof en mensenrechtenschendingen kan rechtvaardigen.
Pesticiden
Van Duitsland tot Puerto Rico is de insectenpopulatie in vrije val. Wetenschappers geven de schuld aan het zware gebruik van pesticiden die bedoeld zijn om insecten te doden – die overal essentieel zijn voor gezonde ecosystemen. Op Cop15 in Montreal ligt een doelstelling op tafel om het gebruik van pesticiden met ten minste tweederde te verminderen. De EU heeft gezegd dat zij zal streven naar een vermindering met 50% tegen het einde van het decennium, maar een wereldwijde doelstelling zal waarschijnlijk op veel verzet van landbouwproducenten stuiten. De Soil Association zegt dat een overeenkomst zonder pesticiden niet zal volstaan. Het hoofd landbouw van de organisatie, Gareth Morgan, zei: “De VN-top over biodiversiteit is een uitvlucht als de wereldleiders er niet in slagen een einde te maken aan de tredmolen van pesticiden. De catastrofale crash van populaties van wilde dieren kan niet worden gekeerd in een wereld die zich niet inzet om deze giftige chemicaliën geleidelijk af te schaffen.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Uitsterven voorkomen
In de overeenkomst voor Cop15 in Montreal zijn verschillende clausules voorgesteld ter bescherming van de 1 miljoen soorten die naar schatting door menselijk gedrag dreigen uit te sterven.
De mensheid is een wapen van massa-uitsterving geworden – secretaris-generaal van de VN, António Guterres, bij het begin van de Cop15 over biodiversiteit.
Overheidssubsidies
Elk jaar geeft de wereld ongeveer 1,8 miljard dollar uit aan subsidies die leiden tot de vernietiging van wilde dieren en een stijging van de opwarming van de aarde. Via belastingvoordelen voor het kappen van het Amazonegebied voor rundvlees of financiële steun voor het onttrekken van grondwater in het Midden-Oosten, worden door regeringen enorme bedragen uitgegeven aan milieuonvriendelijk beleid. Soms is daar een goede reden voor, zoals het voorkomen van armoede, maar veel landen willen een doelstelling opnemen om tegen 2025 ten minste 500 miljard dollar (409 miljard pond) per jaar te verminderen of te herbestemmen. Sommige landen verzetten zich tegen deze doelstelling omdat de subsidies volgens hen vaak moeilijk te identificeren zijn.
Plasticvervuiling
In maart zijn de wereldleiders overeengekomen een juridisch bindend verdrag op te stellen over het plastic afval dat de oceanen en rivieren vult en de magen van walvissen, haaien en vissen verstopt. De eerste onderhandelingsronde eindigde vorige week in Uruguay over de formulering van de uiteindelijke tekst, die betrekking zal hebben op de volledige levenscyclus van plastic, van productie tot verwijdering. Om doublures te voorkomen zal elke doelstelling die op Cop15 in Montreal wordt overeengekomen vrijwel zeker verwijzen naar het lopende verdrag.
Invasieve soorten
De verspreiding van uitheemse dieren en planten die ecosystemen overwoekeren en vernietigen is een kostbaar probleem. Konijnen, Japanse duizendknoop en wilde varkens zijn slechts enkele voorbeelden van soorten die door de mens zijn verspreid naar gebieden waar ze niet thuishoren en ravage aanrichten. Volgend jaar zullen werelddeskundigen een belangrijke wetenschappelijke evaluatie van de omvang van het probleem publiceren. In Montreal worden in een ontwerpdoelstelling grotere inspanningen voorgesteld om invasieve soorten te elimineren en hun verspreiding met de helft te verminderen. Ze uitroeien kan transformerende effecten hebben, vooral op eilanden. Door het verwijderen van ratten en geiten zijn sommige eilanden, zoals Redonda in het Caribisch gebied, van dorre grijze rotsen weer een groen eiland geworden.
Natuurherstel
Naast de uitbreiding van beschermde gebieden is een doelstelling voorgesteld om ten minste 1 miljard hectare (2,47 miljard acres) aangetaste terrestrische, mariene en kustecosystemen te herstellen, ongeveer ter grootte van China. Herbebossing, herstel en opleving van een gebied van deze omvang kan aanzienlijke voordelen opleveren voor de biodiversiteit en het klimaat.
Opmerkelijke knelpunten
Het laatste ontwerp bevat voorstellen van landengroepen die mogelijk in de laatste dagen uit de definitieve overeenkomst worden gefilterd. Een doelstelling inzake het beheer van wilde soorten verwijst momenteel naar “duurzame trofeejacht”, die aanzienlijke steun krijgt van staten in zuidelijk Afrika. “Moeder Aarde” wordt 16 keer genoemd in het laatste ontwerp en is een voorstel van Bolivia, dat verwijst naar het Inca-geloofsysteem van Pachamama, dat bedoeld is als een uitdaging voor westerse geloofssystemen over de natuur. Vermindering van conflicten tussen mens en dier, nu de belangrijkste bedreiging voor soorten als de Afrikaanse savanneolifant, staat ook in de tekst.
Uit: The Guardian
Inmiddels is er een akkoord bereikt.