like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eerste modulaire smartphone voor het grote publiek?

Van: op 1 maart 2016

smartphoneSmartphones zijn niet bepaald duurzame producten. De productie ervan kost veel energie en grondstoffen. Dat we elke twee jaar of zelfs elk jaar een nieuwe telefoon willen zorgt voor een enorme milieubelasting. Het zou daarom goed zijn als we langer met onze telefoons zouden doen. Modulaire smartphones zouden een oplossing kunnen zijn. LG brengt als eerste grote aanbieder met de G5 een min of meer modulaire smartphone op de markt.

Wat is een modulaire smartphone?

De naam zegt het al. Een modulaire smartphone is een telefoon die uit verschillende modules bestaat. Een modulaire smartphone heeft vanuit duurzaam oogpunt twee voordelen. Het maakt een telefoon makkelijker te repareren doordat losse onderdelen vervangen kunnen worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de telefoon eenvoudig van upgrades kan worden voorzien. Hierdoor zal deze minder snel verouderd raken. Een modulaire smartphone heeft daardoor een veel langere levensduur.

Is de G5 echt modulair?

De G5 is maar in beperkte mate modulair. Uitbreiding met een cameragrip en een betere muziekprocessor zijn momenteel de enige mogelijkheden om de telefoon aan te passen. Maar misschien nog wel belangrijker: de batterij is eenvoudig te vervangen. Dit maakt dit toestel een stuk duurzamer. Bij veel moderne toestellen, zoals de nieuwste iPhones of de Galaxy S7 is de batterij niet meer vervangbaar.

Is de G5 de eerste modulaire smartphone?

Google ondersteunt al enige jaren binnen het Project Ara de modulaire telefoon Phonebloks. Maar dit project lijkt op een laag pitje te staan. En de duurzame telefoon van Nederlandse bodem, de Fairphone 2, is ook al deels modulair. LG is dus zeker niet de eerste die zich bezighoudt met modulaire smartphones. LG is wel de eerste grote aanbieder die dat doet. Hierdoor zal dit concept meer bekendheid krijgen bij het grote publiek en worden er weer belangrijke stappen gezet richting de eerste echt modulaire telefoon.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Monique schreef:

  Heb al jaren een Fairphone en ben er super blij mee. Heel handig als je werk en privé gescheiden wilt houden want er passen twee simkaarten in. Dus fairtrade gemeentes aanprijzen dat ding!

 2. Dick van Elk schreef:

  Alweer een indicatie dat we modulair functioneel moeten ontwerpen vanuit de GEBRUIKER (gemeenschap) gezien; niet vanuit (de verdienmodellen van) het verleden (“… zo deden we het toch altijd? …”)

  We zijn m.i. in ons rijke(?) Westen toe aan een paradigma verandering waarbij de gemeenschap weer bepaalt wat ze wil, gebaseerd op wat “natuurlijk” kàn. De natuur kan veel, maar niet alles wat wij willen. En dan wordt het buigen of barsten. Voor ons, de natuur onderhandelt niet…

  De cultuur binnen de organisatorische entiteiten die we de afgelopen 100 jaar hebben ontwikkeld moet nog een stap verder. Hierdoor zullen de organisatorische entiteiten veranderen en wellicht gedeeltelijk verdwijnen.

  De politieke sturing moet primair van een mondiaal(!) financieel gedreven niveau naar sturing op een zo laag mogelijk locaal circulair samenlevingsniveau. Maar ook mondiaal circulair, b.v. aanpassing aan het milieu en niet omgekeerd.

  Niet aanpassen kan ook, maar ik ben bang dat we die prijs niet kunnen betalen…

 3. Martijn schreef:

  Volgens mij is er ook de fair phone en is die in grote mate modulair.