Gevestigde namen stellen dat duurzame transities niet kunnen gedijen in verbanden die uit bestaande organisaties bestaan. Wij denken echter dat het ook anders kan.
Ja, transities binnen een organisatie zijn ongemakkelijk. Een echte transitie is gebaseerd op een andere basiswaarde dan de tot dan toe geldende waarde in de organisatie en dat geeft spanning.
Ja, transities betekent afscheid nemen van leidende principes, buiten de bestaande kaders durven staan en pionieren zonder garantie op succes. Maar stilstaan is voor niemand een optie, ook niet voor gevestigde organisaties.
Klaar zijn voor de komende golf betekent minder verlies en meer perspectief. Binnen elke organisatie zijn ‘kantelaars’ te vinden, mensen die lef hebben, die met respect voor waar de organisatie vandaan komt en staat én met besef dat het in deze tijd anders kan en moet, aan het werk gaan.
Je hebt geen honderd mensen nodig om het verschil te maken. Een stuk of acht is al genoeg. Je vindt ze onder diegenen die eigenwijs zijn, lastig, die altijd een eigen mening hebben, die misschien zelfs om zich heen slaan, maar die óók loyaal zijn aan de oorspronkelijke doelen van het bedrijf. Investeren in deze medewerkers levert beweging en een gezond toekomstperspectief op.
Wat is daarvoor nodig? Open communicatielijnen met de organisatie: in gesprek zijn met het management, in dialoog zijn met collega’s over wat er gebeurt. Voorts ruimte om geïnspireerd te worden, om zelf te inspireren door dingen anders te doen, liefst in contact met voorbeelden buiten de organisatie.
Dus manager, neem het voortouw en zorg ervoor dat een deel van jouw mensen de nieuwe golf begrijpen en de rest meenemen naar een nieuwe tijd. Zorg dat je uitgangspositie voor verandering verbetert. Het is nodig voor een gezamenlijke sprong vooruit.
Zie ook de leergang ‘Transitie- wat is mijn positie?’
Esther van der Valk
Harry te Riele