[ Update ] Het zijn barre tijden voor bijna alle ondernemers. Maar je zult maar leverancier zijn van Hunkemöller, de Bijenkorf, of werken bij Talpa. Daar wordt je bij het eerste zuchtje tegenwind in de coronakou gezet.
Sprout maakte een mooi overzicht van ondernemers met de meest laakbare mentaliteit in crisitijd. Bedrijven die tot vorige maand dikke winsten opstreken en vet in de reserves zitten, staan als eerste op om hun medewerkers of leveranciers af te knijpen. Zoals nu weer Booking.com: 8 miljard aan eigen aandelen inkopen, liquide zijn tot ver in volgend jaar, en dan overheidssteun aanvragen. Laat maar zitten.
De Bijenkorf betaalt leveranciers pas na vijf maanden en megaverdiener Talpa zet een groot deel van zijn personeel meteen bij het oud vuil.
In Duitsland presteerde kaskraker Adidas het om staatssteun aan te vragen; dat pikte het publiek niet en Adidas bond in. Maar toch.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
En Philips levert de Amerikaanse overheid 43.000 beademingsapparaten voor 15.000 dollar per stuk, terwijl Philips Respironics volgens een eerder gesloten contract beademers zou leveren voor 3.280 dollar per stuk.
Kredietverzekeraars doen vrolijk mee
Wanneer je denk dat de hashtag #coronalul alleen slaat op bedrijven die misbruik maken van de situatie, helaas. Ook de grote kredietverzekeraraars laten het mkb vallen als een te hete aardappel. Dat meldt het FD.
“Vele tientallen winstgevende ketens waaronder Brantano, Nelson, Omoda, Van Tilburg Mode en Ziengs kwamen de afgelopen dagen klem te zitten doordat Atradius, Euler Hermes en Coface hun kredietlimieten introkken of verlaagden, zo blijkt uit correspondentie in handen van het FD. De kredietverzekeraars verwijzen daarbij naar Covid-19.” Aldus de krant.
Niet alleen nieuwe aanvragen worden geweigerd, ook bestaande polissen worden eenzijdig door de kredietverzekeraars aangepast of opgezegd.
Uitverkoop van mkb
Dit soort “ondernemers”gedrag is de voorbode van een grote uitverkoop van mkb-bedrijven. Grote jongens die ruim in hun cash zitten knijpen kleinere bedrijven af om ze failliet te laten gaan. Zo vergroten ze hun eigen marktaandeel, of kopen concurrenten op voor een appel en een ei.
Dat leidt tot een verdere concentratie met steeds minder aanbieders die een steeds dwingender rol spelen in de markt. Die trend was al geruime tijd zichtbaar en wordt nu verder aangewakkerd. Overheidsingrijpen is hier dringend gewenst, net zoals herorienteren op een duurzamere vorm van economie. Hoe dat kan lees je in dit artikel.