like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Shell blijft aandeelhouders adviseren om tegen duurzaamheid te stemmen

Van: op 18 april 2020

follow this

De directeuren van Shell adviseren aandeelhouders om tegen de Follow This klimaatresolutie te stemmen, zo staat in het gepubliceerde stemadvies voor de aandeelhoudersvergadering op 19 mei. De klimaatresolutie steunt het bedrijf om zich te committeren aan het Parijsakkoord. In het stemadvies noemt het bestuur de Follow This resolutie “onnodig” en “mogelijk contraproductief”.

Tegelijkertijd kondigde Shell een nieuwe klimaatambitie aan. Follow This verwacht dat verantwoorde beleggers inzien dat deze nieuwe ambitie onvoldoende is om Parijs te halen en daarom voor de klimaatresolutie stemmen.

Reacties van Supporting Six

Zes van de tien grootste Nederlandse beleggers deden dat in voorgaande jaren. In samenwerking met deze 'Supporting Six' gaf Follow This Shell in 2019 een jaar adempauze om zijn doelen in lijn met Parijs te brengen. Follow This verwacht dat deze beleggers net als zijzelf nog niet tevreden zijn. Enkele uitspraken wijzen daar op:

“Helaas zijn deze nieuwe ambities geen doelstellingen en is het nog niet in lijn met Parijs. Dit gaat niet leiden tot de noodzakelijke radicale verandering in investeringen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.”

“De olie- en gasindustrie kan het klimaatakkoord van Parijs maken en breken. De wereld heeft bedrijven als Shell nodig om de leiding te nemen in de energietransitie van fossiel naar duurzaam.”

“Deze nieuwe ambitie is niet in lijn met het Parijsakkoord. Met deze ambitie en het negatieve stemadvies ontduikt Shell zijn verantwoordelijkheid tijdens de klimaatcrisis,” zegt Mark van Baal van Follow This, dat sinds 2016 klimaatresoluties indient bij Shell en andere oliebedrijven.

“Terwijl Shell herhaaldelijk claimt het Parijsakkoord te steunen, weigert het bestuur om hier concrete doelen te stellen die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs en leiden tot een wereld die niet meer dan 2°C opwarmt.”

“Beleggers die willen dat het Parijsakkoord daadwerkelijk wordt gehaald, kunnen met een stem voor onze klimaatresolutie opnieuw een sterk signaal aan Shell en de olie-industrie geven.”

“Gelukkig zien steeds meer grote beleggers klimaatverandering als een dermate grote bedreiging voor hun miljarden, dat ze oliebedrijven willen steunen en desnoods dwingen om te veranderen.”

Actiam, Achmea, Aegon, MN (namens PME en PMT), Nationale Nederlanden en Van Lanschot Kempen zijn hier goede voorbeelden van. Dankzij hen is Shell in beweging gekomen.

Waarom de ambitie van Shell niet in lijn is met Parijs

  • een relatieve emissiereductie van 65% in 2050, gecombineerd met een groei van 40% (Shell Sky scenario), leidt tot een absolute emissiereductie van ongeveer 50%
  • IPPC scenario’s vragen om absolute emissiereducties van 70% (2°C) tot 100% (1,5°C)  in 2050 (meer detail over de scenario's in de Follow This resolutie)

Follow This tracht Shell te helpen vergroenen door jaarlijks als vertegenwoordiger van een groep aandeelhouders resoluties in te dienen op de aandeelhoudersvergadering, om een duurzaam beleid te gaan voeren.

Foto: Follow This, Anke Theunissen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws