PortLiner gaat met behulp van een Europese subsidie van zeven miljoen euro een innovatief systeem ontwikkelen voor de containerbinnenvaart. De elektrische containerschepen zijn al de Tesla van de binnenvaart gedoopt.
Dit jaar al moet een eerste schip in de vaart komen De schepen maken gebruik van zogenoemde E-powerboxen, accupakketten ter grootte van een twintigvoets container. Met zo’n systeem van vier E-powerboxen zouden ook bestaande schepen omgebouwd kunnen worden voor elektrisch varen.
De eerste twee schepen worden 110 meter lang en 11,45 meter breed. Ze worden vanaf het ontwerp al voorbereid op onbemand varen. Voor de geplande schepen zouden al huurcontracten getekend zijn.
Voor de ontwikkeling en de bouw van de zes grote schepen trok Europa 7 miljoen euro subsidie uit. De investering in zes grote elektrische schepen, inclusief laadpalen en batterijen, bedraagt 55 miljoen euro. De grote schepen kosten 3,5 miljoen euro per stuk. Daarbovenop komt nog eens 7,5 miljoen euro aan investeringen in de vijf kleine schepen van 1,5 miljoen euro elk.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Vier uur opladen
De grote containerschepen kunnen 270 containers vervoeren. Zij hebben vier batterijen op het dek, goed voor 35 uur varen. Bij aankomst op de containerterminal kunnen de ‘batterijcontainers’ omgewisseld worden of worden opgeladen. Dat laatste duurt vier uur.
De grote schepen zullen worden ingezet tussen de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Duisburg. De kleine e-boten maken per jaar 23.000 vrachtwagenritten overbodig en besparen 18.000 ton CO2 per jaar vergeleken met dieselgestookte binnenschepen.
Om de elektrificatie van de binnenvaart een boost te geven, gaat Port-Liner aan ‘retrofitting’ doen. Daarbij kunnen schepen met dieselmotoren worden omgebouwd tot elektrische vaartuigen. De e-powerboxen van Port-Liner kunnen dan door schippers geleasd worden. De kosten van elektrisch varen zijn vrijwel gelijk aan die van varen op diesel.