Woont u ook in een gemeente met gedreven wethouders die in het licht van naderende verkiezingen voor een 100 % energie-neutrale gemeente gaan? Let dan eens goed op het rekenwerk. Ik geef u het voorbeeld van mijn gemeente maar zal geen namen noemen.
Op grond van de gegevens van Liander wordt via gas en elektra door inwoners en bedrijven met vastgoed aansluitingen 262 miljoen kWh fossiele energie verstookt. Dit komt ruwweg overeen met 79 miljoen kg CO2 emissie.
Hierbij moet het verbruik door personenauto’s worden opgeteld. Dat is ongeveer 80 miljoen kWh en 22 miljoen kg CO2.
Voorts treedt er emissie van broeikasgassen op door productie en consumptie van vlees en zuivel, door vrachtverkeer in en uit de regio en door vakantiereizen van inwoners. De totale emissie zal daardoor dicht bij de 133 miljoen kg CO2 liggen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
In een startnotitie Duurzaamheid van de gemeente wordt becijferd hoeveel zonneparken en/of windmolens er nodig zijn om een 100 % energie neutrale gemeente te worden.
Allereerst beperkt men zich tot het verbruik door bewoners en bedrijven via vastgoedaansluitingen (262 miljoen kWh).
Vervolgens wordt verondersteld dat alle woningen zonder dwang en drang zelf voor 100 % gaan besparen zodat daar geen aanvullende duurzame energie voor hoeft te worden opgewekt. Dit scheelt 172 miljoen kWh. Uit mijn eigen inschatting volgt dat zelfs na de best haalbare isolatie, eigen PV zo veel als mogelijk, overschakeling van gas op warmtepomp en elektrische auto toch nog minstens 65 miljoen kWh duurzame stroom nodig zal zijn.
Voor de bedrijven gaat men er van uit dat deze 52,5 % van hun huidige gebruik gaan besparen. Hoe en wanneer wordt niet uitgelegd. Afgezien van groei blijft er dan ongeveer 43 miljoen kWh over en die kan worden opgewekt met 6 windmolens en 16 ha zonneparken of alleen met 53 ha zonneparken als de inwoners geen windmolens willen. Daarmee wordt dan 24 miljoen kg CO2 uitstoot door opwek van grijze stroom verminderd.
Dat zonnepark van 53 ha kunnen we waarschijnlijk onzichtbaar wegmoffelen door drijvende panelen op een ontzandingsplas van 100 ha te plaatsen en daar is vast wel een investeerder voor te vinden die dat met SDE+ subsidie wil doen. Er is dan door de gemeente ook geen budget gereserveerd. Integendeel, het verstrekken van vergunningen en wijzigen van bestemmingsplannen voor één en ander gaat geld opleveren.
In een scenario met 40 % groei voor het energieverbruik door de bedrijven tot 2050 is dan nog eens extra 103 miljoen kWh duurzame energie nodig. Dit komt er eigenlijk op neer dat de bedrijven tot aan 2050 slechts 24 % minder energie verbruiken dan nu het geval is. Tegen die tijd zien we wel weer verder, want voorlopig zijn we een krimpgemeente.
Ik geef toe dat het een knap staaltje rekenwerk is, waar onze lokale partijen trots op zullen zijn.
Han Blok