like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Drie keer impact met één tas

Van: op 2 april 2018

De kledingindustrie is een van de vervuilendste en mensonterendste industrieën ter wereld. Daar willen wij niet aan bij dragen, dachten Ratna en Pascal van het ontwerpersduo Ho&Mulder. En dus besloten ze het in hun productieproces anders aan te pakken. Het resultaat? Tassen die niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook nog eens duurzaam, diervriendelijk én sociaal geproduceerd. Hoe fanTAStisch wil je het hebben?

Ratna en Pascal van Ho&Mulder zijn ontwerpers én sociale ondernemers. En dat is volgens Pascal helemaal niet zo’n bijzondere combinatie. “Als ontwerper ben je verantwoordelijk voor wat je ontwerpt en op de wereld zet. Het is meer dan alleen een ontwerpje afleveren en dan weer verder”. Toch werd er in zijn opleiding tot ontwerper nog weinig aandacht besteed aan het belang van duurzaamheid en sociaal produceren, aldus Pascal. Hoewel dit langzaam aan het veranderen is, ligt de nadruk nog steeds op fast fashion.

Fast fashion

Wereldwijd draait het in de kledingindustrie vooral om fast fashion. “Doordat collecties gebaseerd zijn op de seizoenen moeten die minimaal elk half jaar vernieuwd worden. En fast fashion ketens doen hier nog een schepje bovenop. Ze willen dat je als consument elke week een nieuw item in de winkel kan vinden, zodat je steeds weer terugkomt.” Maar katoen, het hoofdbestanddeel van de meeste kleding, groeit alleen zo snel met grote hoeveelheden pesticiden. En ook in kledingfabrieken werken mensen onder onnatuurlijke, vaak onmenselijke omstandigheden. Geen wonder dus dat de kledingindustrie een van de vervuilendste en mensonterendste industrieën ter wereld is.

Net als vele anderen was Pascal zich eerst niet bewust van wat er zich in die kledingindustrie afspeelt. Maar na een eerste tassenproductie in het buitenland merkten ze bij Ho&Mulder dat dit niet te manier is waarop ze willen werken. “Het productieproces is een soort black box. Het is moeilijk te controleren waar de werkzaamheden precies gebeuren en of dit onder de juiste omstandigheden is. Daarom hebben we toen gekozen om het productieproces geheel binnenshuis te doen, zodat we precies weten wat er gebeurt.”

Diervriendelijk en restant materiaal

Na die eerste keuze voor een bewuster productieproces ging het snel, legt Pascal uit. “We gingen lokaal samenwerken met een zeilmakerij. Daar zagen we hoeveel materiaal in de afvalbakken verdween. Toen hebben we besloten dat we daar werk van wilden maken.” En het bleef niet bij zeilrestanten. Ook het verspillingsafval van een lokale kunstleerfabrikant bleek goed bruikbaar voor hun tassen.

Naast de ecologische impact doet Ho&Mulder ook op het sociale vlak goed. “Sinds kort werken we samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen hebben eerder niet alle kansen gekregen of benut. Bij ons leren ze naast modevaardigheden ook algemene werknemersvaardigheden waardoor de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner wordt. En deze vaardigheden kunnen ze ook op andere werkplekken gebruiken.”

Het resultaat is een diervriendelijke, gerecyclede tas mét een bijzonder sociaal verhaal. Oftewel: een product dat de potentie heeft de wereld te veroveren. En dit is nou net wat ze bij Ho&Mulder in gedachten hebben. “We willen de patronen van de tassen vereenvoudigen, zodat de productiesnelheid omhoog gaat. Tegelijkertijd moeten we ons verhaal zo gaan vertellen dat ook winkeliers ons product willen verkopen. En als we commercieel blijven groeien, moeten we sociaal natuurlijk mee groeien en kunnen er meer mensen bij ons aan het werk.”

Toekomst

Ondanks dat er de komende tijd dus veel gaat gebeuren bij Ho&Mulder staat de koers vast. Door op een duurzame en sociale manier te blijven werken stimuleren ze namelijk de slow fashion industrie. En dit is een mooi alternatief voor die vervuilende en mensonterende fast fashion. “Met slow fashion kun je nog wel een winter- of zomercollectie hebben, maar hoeft deze niet ieder jaar te veranderen. Door kwalitatief goede producten te maken kun je het product meerdere jaren intensief dragen.”

Pascal hoopt dat niet alleen hun tassen de wereld zullen veroveren, maar ook hun manier van werken. “Tegenwoordig is duurzaamheid en sociaal ondernemen een trend. Maar waar de meeste trends komen en gaan, hoop ik dat dit een blijvende is.” Want alleen op die manier wordt een wereldwijde slow fashion industrie mogelijk. “Ik hoop dat de normen en waarden van duurzame en sociale bedrijven op een gegeven moment noodzaak worden. Zo gaan grote bedrijven die meer en meer overnemen. En zo kom je als consument ook gemakkelijker aan een duurzaam en sociaal product.”

Meer weten over hoe Ho&Mulder hun tassen duurzaam, diervriendelijk en sociaal produceren? Bekijk het videoportret.

 

In de serie Purpose People geven we betekenisvolle ondernemers een podium. Duurzaamnieuws.nl publiceert de serie Purpose People samen met MaatschapWij.  MaatschapWij is een inspiratieplatform om Nederland socialer en duurzamer te maken. Het zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Laat je inspireren; deel mee, denk mee, doe mee. 

Lees meer artikelen uit de serie Purpose People

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht