Opvallend nieuws van deze week bekeken door de duurzame bril van de hoofdredacteur van Duurzaamnieuws.nl, Peter van Vliet.
Maandag: laatste kans om totale klimaatcrisis te voorkomen, medicijnmisbruik en de grauwe sluier van de BBB
De allerlaatste kans om een giga klimaatcrisis te voorkomen. Dat zegt het IPCC in het laatste deel van het laatste rapport. Opnieuw herhaalt het de mantra: opwarming beperken tot 1,5 graad kan nog net. Terwijl toch al ruim aangetoond is dat we daar doorheen schieten. Nederland zit gemiddeld al boven de 2 graden, de Noordpool nog veel meer. Maar ja, dat krijg je als je politici laat meepraten over wetenschap. Saoudi Arabië wil zelfs die boodschap nog afzwakken. Maar ja, daar hebben ze genoeg geld verdiend aan de olie om hun land te overkappen. Voor de rest van de wereld geldt toch echt de bel voor de laatste ronde om de boel nog een beetje leefbaar te houden.
Terwijl het klimaat verder opwarmt wordt de rijke helft van de wereld steeds zwaarder. Als overgewicht niet het gevolg is van een aandoening, is de oplossing simpel: minder calorieën innemen. Maar ja, daar valt weinig mee te verdienen. Aan geneesmiddelen wel. Dus is daar plots semaglutide als wondermiddel en kassakoe. Alleen, dat is feitelijk een medicijn tegen diabetes. En daar zijn al regelmatig tekorten van. Nu bekende biljonairs te beroerd zijn om hun gedrag wat aan te passen en zo de vraag naar dit soort middelen aanjagen zal hun voorbeeldgedrag die tekorten nog wel verder doen oplopen. Net als de prijzen. Met als gevolg dat zieken zieker en armer worden. En de farmaboeren en hun aandeelhouders nog rijker.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Het gordijn achter de overwinning van de BBB gaat langzaam open. En daar verschijnt een reclamebureau dat vooral voor de agro-industrie werkt: kunstmest, bestrijdingsmiddelen, megastallen. Dat succes wordt op de eigen website van Remarkable breed uitgemeten. Nu is er op zich niets mis met het inhuren van professionele communicatiehulp door politieke partijen. Maar het wordt anders als een partij wordt opgericht als lobbyinstrument. En zeker als die partij zich vervolgens afzet tegen een ‘onbetrouwbare’ politiek. Je zou dat cynisch kunnen noemen. Of boerenbedrog. Een grauwe sluier in plaats van een groene golf.
Dinsdag: kwartels in het Kremlin
Waarover keuvelden Xi en Poetin tijdens hun zes gangen aan culinaire uitspattingen? Media die zeggen het te weten kun je nauwelijks meer vertrouwen en serieuze media geven toe dat er waarschijnlijk niet werd gezegd wat er werd gezegd dat er werd gezegd. Maar een begin van een neokoloniale exploitatie van Rusland door China hangt wel in de lucht. Oppompen van de gecrashte Russische economie kan China nauwelijks aan nieuwe groeicijfers helpen, maar goedkope grondstoffen en – fossiele – energie helpen wel. Ze zijn dan ook voldoende reden voor Xi om Poetin nog een tijd aan het lijntje te houden. Dat betekent ook snel en veel meer co2 emissies, door fossiel gedreven economische expansie en door een verder oplaaiende wapenwedloop.
Woensdag: grote loze beloftes
Aan de andere kant van de oceaan speelt zich een financiele zelfmoordpoging in slow motion af. Agressieve renteverhogingen – en natuurlijk de malversaties van sommige bestuurders – maakten plots de financiele buffer van een aantal banken, in overheidsobligaties, vrijwel waardeloos. Om een domino-bankrun te voorkomen, insinueerde de Amerikaanse minister van financien, Janet Yellen, dat alle banktegoeden door de staat worden gegarandeerd, ook boven de $ 250.000,-. Alleen, dat geld is er niet. De VS kunnen de lopende rekeningen al nauwelijks betalen. En dan zijn er ook nog de 370 miljard aan voorgenomen klimaatinvesteringen, geld dat er ook niet is. De vlucht naar de bitcoin is begonnen en ook de FED, de centrale bank, zuigt geld uit de markt. Om het allemaal nog spannender te maken zaait het opperhoofd van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, extra twijfel door de garanties op tegoeden weer in twijfel te trekken. Volgt een crash van de dollar?
Donderdag: verbod op duurzaam investeren voorkomen
Het blijven rare lui daar aan de overkant van de plas. Investeren volgens duurzame ESG normen, waarbij milieubeleid,fatsoenlijk sociaal beleid en bestuur van bedrijven worden beoordeeld, moet volgens de Republikeinen worden verboden. Biden moest al eerder ingrijpen met een veto tegen een verbod op een regeling voor het hanteren van die normen. Nu overleefde de regeling in het Congres met slechts 1 stem verschil. Republikeinen vinden klimaatzorg politiek gedreven. Investeren gaat volgens hen alleen over geld verdienen (vooral aan fossiele energie en wapens). Riemen vast voor de volgende presidentsverkiezingen.
Vrijdag: stilte en kabaal
Het meest alarmerende klimaatrapport ooit lijkt ook het meest verzwegen te worden in de media. Het krijgt nauwelijks aandacht. Stilte voor de storm is hier een passend cliche. Die stilte staat in schril contrast met het kabaal dat de Fransen maken over het verhogen van hun pensioenleeftijd – en vooral de manier waarop. Parijs is een slachtveld, het stadhuis van Bordeaux brandt en het land wordt verlamd. Een politieke crisis als gevolg zou een ruk naar rechts kunnen betekenen, en een economische crisis ook. Zo kan ook het klimaatbeleid in Europa wel met pensioen worden gestuurd. Vervroegd, cynischerwijs.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.