Maandag: Verzekeraars op de vlucht
Verzekeren wordt een steeds moeilijker business in een veranderend klimaat. In de VS trekken grote verzekeringsbedrijven zich terug uit gebieden met een hoog risico op natuurbranden. Daar valt niets meer te verdienen. Het gevolg is dat het aanbod voor dekking kleiner wordt en dus duurder. En met een hoger risico en hogere kosten wordt het afsluiten van een hypotheek ook lastiger. Wat over de plas voor vuur geldt, kan hier snel regel worden voor water. Die bui zagen we al aankomen voor al die mooie optrekjes met uitzicht op een plas of rivier.
Dinsdag: Nederland tegen natuurherstel
Is er in de EU eindelijk een meerderheid van de landen die de, weliswaar afgezwakte, natuurherstelwet steunt, stemt Nederland tegen. Angst voor de BBB is groter dan het vertrouwen in de wetenschap, vermoedt Bas Eickhout van GroenLinks. En er is blijkbaar niets geleerd van de stikstofcrisis. Maar niets is definitief voordat het EU parlement heeft gestemd. Over drie weken doen ze dat.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Woensdag: Slijmerige invasie
Al gehoord van de grote agaatslak (ofwel lissachatina fulica)? Die vreet zich langzaamaan een allesverterende weg door nieuw veroverd gebied waar het beest niets te zoeken heeft. Momenteel is vooral Florida weer aan de beurt, waar alles uit de kast wordt gehaal om tuinen, velden en huizen – het beest eet zelfs pleisterwerk om zijn calcium op peil te houden – ervan te ontdoen. De verspreider van meningitis is ook al gesignaleerd in Zuid-Europa. Samen met klimaatverandering op weg naar het noorden? Met zijn 20cm grote slakkenhuis is hij in elk geval niet te missen.
Donderdag: Gestoord
Hoe gestoord moet je zijn om jonge zeehondjes met stenen te bekogelen? Het zou bij een normaal mens niet opkomen, maar Pieterburen schijnt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben op gedragsgestoorde homo sapiens die uit zijn op een verzetje. Het opvangcentrum voor zeehonden moet zelfs alarm slaan om de dieren ertegen te beschermen. Dat verzin je toch niet.
Vrijdag: Planbureau de weg kwijt
Het SCP wil dat de overheid beter luistert naar sceptische burgers, als het gaat over coronabeleid. Ze denken daar kennelijk dat luisteren naar samenzweringsverhalen en nepinformatie het vertrouwen in de overheid kan herstellen. Vervang het woord pandemie eens door kernramp. Beide zijn tenslotte een acute en voor veel mensen potentieel dodelijke noodsituatie. Ga je dan in gesprek met sceptische mensen die niet geloven dat er iets is geëxplodeerd? Of probeer je zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen, desnoods met enige dwang? Daarbij, hoe kansrijk is een discussie met mensen die al een vooringenomen standpunt hebben? Vergelijk bijvoorbeeld klimaatverandering. Die wordt ook nog altijd door hele volksstammen ontkend, zelfs met het hoofd in de rook van bosbranden en met de voeten in hoosbuiwater. Zeker, terugkijken en evalueren is altijd goed. Maar enig gevoel voor realisme is daarbij wel handig.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.