De wereld moet duurzamer worden, daar zijn wij het denk ik allemaal wel mee eens. Maar wie is nu aansprakelijk te houden voor gezondheidsschade? Want vaak is helemaal niet eens duidelijk wie de vervuiling heeft veroorzaakt. Kun je de overheid aansprakelijk houden of wellicht een grote onderneming waarvan je kunt verwachten dat deze de veroorzaker van de gezondheidsschade is?
Het is helaas niet zo eenvoudig om 1 “dader” of aansprakelijke partij aan te wijzen die aansprakelijk is voor vervuiling en daardoor door gezondheidsschade. Soms kan het echter wel de moeite waard zijn om onderzoek in te stellen. Een bekend voorbeeld zijn de voormalige Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. Zo probeert een bekende letselschade advocaat Amsterdam genoeg mensen bij elkaar te krijgen voor een massaclaim tegen deze multinational. Want duidelijk is dat door de vervuiling van deze fabriek veel mensen gezondheidsproblemen hebben. Op 16 juni is dan ook bekend geworden dat omwonenden van Tata Steel een rechtszaak tegen deze onderneming gaan beginnen.
De zaak tegen Tata Steel
De omwonenden starten de rechtszaak niet alleen, maar samen met milieuorganisatie MOB. Deze rechtszaak wordt aangespannen bij de bestuursrechter. Het gaat de omwonenden en de milieuorganisatie om de uitstoot van schadelijke stoffen. De omwonenden en MOB willen Tata Steel verplichten om filters te plaatsen op de pelletfabriek. Door gebruik te maken van deze filters zou er minder sprake zijn van vervuiling, beter voor de omwonenden en voor het milieu en dus om de wereld duurzamer te maken. Er is juist gekozen voor de pelletfabriek omdat dit een van de meest vervuilende onderdelen van de fabriek van Tata Steel in IJmuiden is. Zo wordt er bijvoorbeeld veel lood uit de schoorstenen uitgestoten.
Er is een verbeterplan opgesteld door Tata Steel om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te brengen. Het probleem is volgens de omwonenden en milieuorganisatie MOB echter dat er geen deadline is voor de realisatie van het verbeterplan. Omdat het plan dus geen zekerheid biedt stapt men nu naar de rechter.
Strafzaak tegen Tata Steel
Er loopt ook al 2 jaar een strafzaak tegen Tata Steel. Inmiddels is deze zaak ontvankelijk verklaard, hetgeen betekent dat er ook daadwerkelijk tot een strafzaak overgegaan kan worden. Tot op heden is deze echter nog niet gestart. Komt het tot een strafzaak, dan zouden de benadeelden, de mensen die gezondheidsklachten hebben door de uitstoot van giftige stoffen, zich “voegen” in het strafproces als benadeelde partij. Dit betekent dat zij samen met een letselschade advocaat Groningen of net waar men woont, een schadevergoeding kan vorderen van Tata Steel. Helaas is het echter nog niet bekend of de strafzaak er ook echt komt en zo ja op welke termijn.
Civiele massaclaim tegen Tata Steel
Nieuw is ook het voornemen om een massaclaim tegen Tata Steel te starten. Doel is niet het klimaat en de duurzaamheid, maar een schadevergoeding voor mensen die als gevolg van de uitstoot van giftige stoffen ziek zijn geworden. Onder andere de Amsterdamse letselschade advocaat John Beer van Beer Advocaten is hier mee bezig.
Grote fabrieken als Tata Steel zijn slecht voor het duurzaam maken van de wereld in het algemeen en Nederland is het bijzonder. Het brengt ook grote gezondheidsproblemen met zich mee. Inmiddels zijn er dus al vele initiatieven tegen Tata Steel ondernomen. Wordt vervolgd!
Foto: By Debot, CC BY-SA 3.0