Een oude stad als Amsterdam, vol met culturele en historische schatten en gevestigd rond de schattigste grachtjes en bruggetjes, is een stad waar wij allemaal van houden. In het oogpunt van duurzaamheid en logistiek moeten er echter nog veel oplossingen komen om nog lang van een stad als Amsterdam te kunnen genieten.
Gelukkig kunnen we allemaal zelf ons steentje bijdragen aan een duurzamere omgeving, in allerlei soorten en maten. Ook de economie doet mee aan deze groene bewegingen en er komen steeds meer flexibele arbeidskrachten, geen werknemers, maar mensen met meerdere klussen naast elkaar.
De nieuwe “Gig Economie”
De naam komt van muzikanten, die hun geld verdienen met verschillende optredens, ook wel gigs genoemd. Zo worden Uber, Airbnb en Etsy hieronder geordend. Het inkomen van dit soort mensen wordt flexibel verdiend met het werken op tijden dat het hun uitkomt. Er is dus enkel sprake van een kortstondig dienstverband en de “gig economie” wordt dus gezien als een platformeconomie. Zeker op het gebied van duurzaamheid is deze gig economie van toepassing, aangezien veel particulieren met een idee komen, wat op kleinschalig niveau geproduceerd en makkelijk gelanceerd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn de elektrische scooters van Felyx, de E-ride en het autodelen van Car2Go en het taxi-sharing van Viavan taxi in Amsterdam.
Felyx’s elektrische scooters
Het bedrijf Felyx bieden in een aantal grote steden in Nederland, waaronder Amsterdam, de gedeelde, elektrische scooter aan. Voor 30 cent per minuut kunt u gebruik maken van een scooter en dit is in drie simpele stappen geregeld. Allereerst kunt u de app downloaden op uw telefoon, waarmee u automatisch alle e-scooters in de buurt kunt opsporen. Vervolgens kunt u binnen het servicegebied van Felyx overal snel en zorgeloos heen rijden zonder bijkomende kosten. Wanneer u bij de eindbestemming bent aangekomen, kunt u de e-scooter parkeren op een daarvoor bestemde locatie. Als deze goed geparkeerd staat, kan via de app de huur beëindigt worden, waar u ook alle facturen en ritten op kan bekijken.
Elektrische auto’s van Car2Go
Snel op de juiste bestemming in Amsterdam zijn, door initatieven als Car2Go wordt elektrisch rijden steeds toegangelijker. Net als u met een eigen auto zou doen, kunt u gewoon een Car2Go om de hoek meenemen, aangezien Car2Go geen vaste verhuurplekken heeft. Stap in een Car2Go in het werkgebied van de stad, waar u deze ook weer gratis in hetzelfde gebied kunt achterlaten. Voor maar 26 cent per minuut heeft u al een auto gehuurd, waarbij parkeren en brandstof zijn inbegrepen. De auto’s zijn ook 100 procent elektrisch. Registreren kan wederom via een app op uw telefoon en u kunt erna meteen een Car2Go in de buurt zoeken. Ook is er de mogelijkheid om tot 20 minuten gratis te reserveren.
Naast deze handige service van autodelen biedt Car2Go ook een nieuw concept. Het gaat hierbij om een kleine (voor 1 a 2 personen), elektrische auto, genaamd Biro. Het bedrijf verhuurt de auto’s aan zowel de lokale bevolking als toeristen. De voertuigen zijn eveneens 100 procent elektrisch en kunnen tot een snelheid van 45 kilometer per uur rijden. Vanwege de drukte en kleine parkeerplaatsen in Amsterdam is het formaat van de auto ideaal voor een ritje door de binnenstad. Er wordt ook gezorgd voor een leuke ervaring, aangezien de Biro het gevoel geeft een botsauto te besturen. Car2Go wil met hun auto’s graag een stap zetten in de richting van Amsterdam als emissievrije stad in 2025.
De ViaVan taxi in Amsterdam
We zijn allemaal bekend met het concept van de taxi, waar op aanvraag een chauffeur u naar de gewenste bestemming vervoert. Het bedrijf ViaVan heeft de traditionele taxi een nieuw jasje gegeven. Zij bieden een app die hetzelfde werkt als Uber, maar veel lagere prijzen heeft. Dit is mogelijk omdat ViaVan focust op efficiëntie. Ze bieden namelijk gedeelde ritten aan, waarbij u uw rit kan delen met andere gebruikers van ViaVan. Hierdoor kunnen zij veruit de goedkoopste taxi op aanvraag in Amsterdam aanbieden. Echter, voor de mensen die geen taxi willen delen, is er de optie van een privérit. Naast de lage tarieven is er nog een ander verschil met andere taxidiensten. Het ophaalpunt van ViaVan taxi’s is op een hoek, meestal het dichtst bij u in de buurt. De bestuurder kan u hierdoor gemakkelijk ophalen, wat weer tijdbesparend is. Nadat u via de app de taxirit bevestigd heeft, geeft de app het ophaalpunt aan en de tijdsduur tot de geschatte aankomsttijd. ViaVan is een handige en veilige reismethode die 24 uur per dag, de hele week door, beschikbaar is. Het is goedkoper dan elke andere taxiservice en uiteraard milieuvriendelijk.
Duurzaam buiten Amsterdam
Om nog een stapje verder te doen in de richting van duurzaam door het leven gaan, kunt u tegenwoordig ook duurzaam met vakantie. Dit doet u al door te kiezen voor een vakantie in eigen land, waar u allerlei verborgen pareltjes van Nederland kunt ontdekken. Ga bijvoorbeeld op fiets- of wandelvakantie of stippel een route uit die met het openbaar vervoer te begaan is. Bij het zoeken van een accommodatie kunt zoeken naar mooie bestemmingen met bijvoorbeeld ecolabels, recyclingprogramma’s of groene stroom. Leuke activiteiten met het gezin kan ook duurzaam. Maak een mooie natuurwandeling, bezoek een botanische tuin of ga een dagje naar een eco-boerderij. Zo bent u duurzaam bezig en tegelijkertijd blijft de vakantie vol comfort en ervaring.