like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzaamheid tot na het einde; 4 ideeën voor een milieuvriendelijke uitvaart

Van: op 20 december 2014

Duurzame uitvaartGroen onder de zoden: er zijn tegenwoordig allerlei opties om ervoor te zorgen dat het laatste steentje dat je bijdraagt een duurzaam is. We zijn er nog lang niet, want voor een écht duurzame begrafenis, zullen we er eerst voor moeten zorgen dat we zelf gezonder worden. Maar mogelijkheden voor de uitvaart zelf zijn er genoeg. We zetten een aantal opties op een rijtje.

1.    Opgebaard boven de zoden

Wanneer een lichaam opgebaard wordt, is het belangrijk dat de ruimte koel blijft. Dit gebeurt vaak met koelmachines; deze zijn natuurlijk niet al te goed voor het milieu. Een mooie natuurlijke oplossing is om deze machines te vervangen door gras. Het gras wordt geregeld besprenkeld met water, en onttrekt door de groei de warmte in de ruimte.

2.    De afbreekbare urn

Crematie is door de CO2-uitstoot niet de meest duurzame manier om te gaan. Ga daarom voor de meest milieuvriendelijke opties. Een afbreekbare urn van ongebakken natuurlijke klei bijvoorbeeld, die na een jaar of vijf in de grond afgebroken is. Ook onbewerkt hout is een goed alternatief, of een zogenaamde waterurn, die in samenwerking met regenwater in tien jaar het as aan de grond toevertrouwt.

3.    De milieuvriendelijke kist

Een begrafenis is misschien ook nog niet zo duurzaam als het zou kunnen, maar hier kunnen we ook wel zelf invloed op uitoefenen. Door ervoor te kiezen begraven te worden in natuurlijke materialen bijvoorbeeld, in een kist van riet, hout, bananenbladeren of karton. Ook de aan de binnenkant gebruikte stoffen kunnen natuurlijk worden afgebroken.

4.    Te voet in de rouwstoet

Hoewel een milieuvriendelijke kist of urn bijdraagt aan de duurzaamheid van je uitvaart, betreft dit slechts een fractie van de milieubelasting. Volgens recent onderzoek is de rouwstoet nog steeds de grootste aanslag op het milieu.

Dat komt natuurlijk niet door het vervoer van de overledene zelf, maar door de lange stoet auto’s die volgt. Dit kan eenvoudig beperkt worden door de te bezoeken locaties op geringe afstand van elkaar te houden. Zo is de keuze voor het vervoermiddel van de overledene snel gemaakt; kies bijvoorbeeld voor een uitvaartbakfiets, een koets, of ga in een stoet te voet.

De uitvaart wordt de laatste jaren steeds persoonlijker, en een groene uitvaart werkt deze trend alleen maar in de hand. Een lifestyle wordt doorgetrokken na de dood en mensen vinden de etiquette van een uitvaart zoals we die kennen steeds minder belangrijk. Dus of je nu begraven of gecremeerd wilt worden, een manier die bij je past ligt binnen handbereik.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Die afbreekbare urn gaat voor plaatselijke bodemverontreiniging zorgen! Het is niet voor niets, dat er een milieuvergunning nodig is voor strooivelden bij crematoria. In de as zit buiten de kalk uit de botten ook allerlei verontreinigingen die gedurende het leven zich in het lichaam hebben opgestapeld! Als je de urn nu in de grond gaat stoppen, zullen de stoffen uit de as zich opstapelen op één plek en daar verontreiniging van de bodem veroorzaken.
    Op strooivelden moet de toplaag aan bepaalde voorwaarden voldoen en er mogen ook maar een beperkt aantal verstrooiingen per jaar plaatsvinden.

  2. Hans Kuyper schreef:

    Wat dacht u van de gesproken rouwbrief en dankbetuiging. Spaart een enorme hoeveelheid papier, bomen, inkt of toner en afval. Daarnaast kost het slechts een fractie van de kosten voor drukwerk en het bericht wordt binnen enkele uren veerzonden naar max. 1000 mailadressen van de buurman tot bekenden aan het andere eind van de wereld. http://www.gesprokenrouwbericht.nl