Groen onder de zoden: er zijn tegenwoordig allerlei opties om ervoor te zorgen dat het laatste steentje dat je bijdraagt een duurzaam is. We zijn er nog lang niet, want voor een écht duurzame begrafenis, zullen we er eerst voor moeten zorgen dat we zelf gezonder worden. Maar mogelijkheden voor de uitvaart zelf zijn er genoeg. We zetten een aantal opties op een rijtje.
1. Opgebaard boven de zoden
Wanneer een lichaam opgebaard wordt, is het belangrijk dat de ruimte koel blijft. Dit gebeurt vaak met koelmachines; deze zijn natuurlijk niet al te goed voor het milieu. Een mooie natuurlijke oplossing is om deze machines te vervangen door gras. Het gras wordt geregeld besprenkeld met water, en onttrekt door de groei de warmte in de ruimte.
2. De afbreekbare urn
Crematie is door de CO2-uitstoot niet de meest duurzame manier om te gaan. Ga daarom voor de meest milieuvriendelijke opties. Een afbreekbare urn van ongebakken natuurlijke klei bijvoorbeeld, die na een jaar of vijf in de grond afgebroken is. Ook onbewerkt hout is een goed alternatief, of een zogenaamde waterurn, die in samenwerking met regenwater in tien jaar het as aan de grond toevertrouwt.
3. De milieuvriendelijke kist
Een begrafenis is misschien ook nog niet zo duurzaam als het zou kunnen, maar hier kunnen we ook wel zelf invloed op uitoefenen. Door ervoor te kiezen begraven te worden in natuurlijke materialen bijvoorbeeld, in een kist van riet, hout, bananenbladeren of karton. Ook de aan de binnenkant gebruikte stoffen kunnen natuurlijk worden afgebroken.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
4. Te voet in de rouwstoet
Hoewel een milieuvriendelijke kist of urn bijdraagt aan de duurzaamheid van je uitvaart, betreft dit slechts een fractie van de milieubelasting. Volgens recent onderzoek is de rouwstoet nog steeds de grootste aanslag op het milieu.
Dat komt natuurlijk niet door het vervoer van de overledene zelf, maar door de lange stoet auto’s die volgt. Dit kan eenvoudig beperkt worden door de te bezoeken locaties op geringe afstand van elkaar te houden. Zo is de keuze voor het vervoermiddel van de overledene snel gemaakt; kies bijvoorbeeld voor een uitvaartbakfiets, een koets, of ga in een stoet te voet.
De uitvaart wordt de laatste jaren steeds persoonlijker, en een groene uitvaart werkt deze trend alleen maar in de hand. Een lifestyle wordt doorgetrokken na de dood en mensen vinden de etiquette van een uitvaart zoals we die kennen steeds minder belangrijk. Dus of je nu begraven of gecremeerd wilt worden, een manier die bij je past ligt binnen handbereik.