Politiek Nederland is aan het schuiven sinds de uitbraak van corona, en nog meer sinds Baudet het Forum voor Democratie op autoritaire wijze opblies. Duurzaamheid lijkt in de rook uit beeld te verdwijnen.
De politieke peilingen geven al sinds het begin van de corona-uitbraak aan dat Nederland naar rechts opschuift. Een constante factor is een toenemende steun voor Mark Rutte en in zijn kielzog de voortdurend door schandalen geplaagde VVD. Maar het effect daarvan weegt kennelijk niet op tegen de quasi permanente aanwezigheid van de premier in de media. Virusvechten, hoe knullig dat soms ook uitpakt, levert primetime zichtbaarheid op, en dus stemmen.
De schaduw doet zo ook zijn werk voor de overige regeringspartners, die hun aanhang steeds verder zien verdampen. Rutte in calamiteitenmodus wordt geen strobreed in de weg gelegd. Af en toe een roze pleister over het vuilgrijze beleid is genoeg om de zaak bij elkaar te houden.
En waar al geen lucht is voor de coalitiepartners om een beetje van zich te laten horen, verstikt de linkerflank helemaal in het publicitaire vacuum waarin ze terecht is gekomen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De implosie van Forum doet daar weinig aan af; die resulteert slechts in een verdere verrechtsing richting PVV.
Ga er vanuit dat we op 17 maart nog volop in coronaland verkeren, met de bijbehorende dagelijkse gratis mediapromotie van Mark Rutte. Behalve voor het virus is er vooral aandacht voor de economische crisis, die in het voorjaar, als de steunmaatregelen aflopen en de spaarpotjes leegraken, echt gaat kraken. Hoeveel aandacht en middelen er dan nog overblijven voor de hoogst urgente verduurzaming laat zich makkelijk raden.
Een volgend pak wolken dat aan de horizon opdoemt is een lange kabinetsformatie. Uit de peilingen blijkt namelijk ook dat de VVD zonder Wilders een hele trits aan andere partijen nodig heeft om tot aan de 76 zetels te komen. En heel links verenigd komt daar nog niet bij in de buurt.
Op onze politieke peilingen pagina houden we die verhoudingen wekelijks bij.
De conclusie is niet zo moeilijk te trekken. Al decennia werd er gewaarschuwd voor een pandemie en de gevolgen daarvan. Maar daar was geen tijd en aandacht voor omdat economische belangen altijd voorgingen. Nu zitten we er midden in en gaan de maatregelen alle kanten op. Dat is een recept voor langdurige chaos en maatschappelijke onrust die herstel vertragen en nog verder afleiden van duurzaam beleid.
De gevolgen van de dreigende klimaatcrisis kunnen vele malen heftiger worden. Maar in plaats van daarop voor te sorteren trekken we een steeds groter gat in de tijd die we nog hebben om maatregelen te nemen. Daarbovenop komt zometeen het economische inhaaleffect wanneer de corona-infecties afnemen, met alle milieugevolgen van dien.
We gaan zonder knallen dit jaar uit. Maar die stilte zal onheilspellend klinken.
Peter van Vliet