like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Alle peilingen op een rij voor de tweede kamerverkiezingen 2021

Van: op 30 november 2020

Voor wie op elk moment een overzicht wil hebben van de stand van de peilingen voor de verschillende partijen en van alle peilers tijdens de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen 2021 zetten we hier de belangrijkste polls en peilresultaten op een rij.

Aan de bekende verkiezingsthema's zijn er de laatste maanden twee nadrukkelijk toegevoegd: de coronapandemie en het racismedebat. Maar hoe zullen die van invloed zijn op het stemgedrag? Duurzaamnieuws vroeg lezers daarom om mee te doen aan een onderzoek naar het belang van afzonderlijke thema's. Welke thema's bepalen jouw stem? In dit artikel vind je de uitslag van het onderzoek naar de belangrijkste verkiezingsthema's.

Coalitie onder water?

Ondertussen houden we de peilingen nauw in de gaten. De voorspellingen van de verschillende peilers geven redelijk grote verschillen weer. Zo staat de coalitie bij Peil.nl (27 november) onder water met 69 zetels. I&O geeft de coalitie op 19 november 77 zetels, Ipsos / Eenvandaag komt op 78. Bij I&O en Ipsos is de klap van Forum nog niet meegerekend.

De algemene trend is nog steeds een blijvend sterke VVD en groeiende aanhang voor Geert Wilders, zeker na de implosie van Forum. Deze laatste lijkt verder vooral ten koste te gaan van CDA en 50plus.

Duurzame coalitie

Wat zijn de opties voor een duurzame coalitie? Daarvoor kijken we naar het totaal van de zetels van Groenlinks, Partij voor de Dieren, D66, SP, PvdA en ChristenUnie. Eind november stond de duurzame coalitie gemiddeld op 62 zetels.

Betrouwbaarheid peilingen

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar de peilingen een uitslag voorspellen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was die betrouwbaarheid redelijk hoog. Vooral het gemiddelde van alle peilingen, weergegeven door de peilingwijzer, gaf een goede indicatie. Belangrijkste afwijkingen in 2017 waren het onderschatten van de VVD en het overschatten van de uitslag voor GroenLinks.

Interessant om te vermelden is dat de peiling van Eenvandaag, die nu het hoogste zetelaantal voorspelt voor de VVD, er de vorige verkiezingen nog ruim onder zat. Wanneer dat voor de komende verkiezingen opnieuw het geval zou zijn, zou de VVD nog meer winnen dan nu wordt voorzien. Overigens lijkt de aanhang van Rutte parallel te lopen met de hoeveelheid publiciteit die hij in de media toebedeeld krijgt als gevolg van de coronacrisis, niet op basis van de waardering daarvoor. Aanwijzing daarvoor is de terugval gedurende de zomervakantie, en de huidige stijging in de peilingen, ondanks de toenemende kritiek op het beleid.

De grootste verschillen in de peilingen komen voor tussen Eenvandaag / Ipsos  (VVD hoog, Forum laag) en Peil.nl van Maurice de Hond.

 

peilingwijzer


De Peilingwijzer geeft een overzicht van het gemiddelde van alle peilingen.


Frontbencher vergelijkt overzichtelijk vijf peilingen. Verzameld zijn de peilingen van de onderzoekbureaus Ipsos, TNS Nipo, I&O Research, EenVandaag en Maurice de Hond. De partijen worden geordend op basis van de uitslag van de laatst gepubliceerde peiling.

alle peilingen

Allepeilingen.nl vergelijkt de politieke peilingen van zeven bronnen, verzameld in een overzicht. Je kunt ook direct naar de afzonderlijke overzichten van de individuele peilers, en er is een lange historie zichtbaar:

Kantar Public, peil.nl van Maurice de Hond, de politieke barometer van Ipsos Synovate, I&O Research, de Stemming van Een Vandaag, LISS panel en NOS Peilingwijzer.


Kijk hier voor een overzicht van alle kieswijzers.

 

Lees meer over: , , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws