Hier vind je een overzicht van de peilingen tijdens de aanloop naar de tweede kamerverkiezingen 2021. Blijft er nog iets over van de club van Thierry Baudet, is er al een Wopke Hoekstra-effect merkbaar voor het CDA?  En krijgt Mark Rutte nog last van de toeslagenaffaire?

Aan de bekende verkiezingsthema's zijn er de laatste maanden twee nadrukkelijk toegevoegd: de coronapandemie en het racismedebat. Recent is ook de toeslagenaffaire gaan opspelen en deze heeft geleid tot het aftreden van Lodewijk Asscher en van het kabinet. Hoe zullen die van invloed zijn op het stemgedrag?  Je vindt het terug in de peilingresultaten.

groenopladen generic keuzehulp

Coalitie komt weer boven water

De voorspellingen van de verschillende peilers geven redelijk grote verschillen weer. Zo staat de coalitie bij Peil.nl (14 februari) onder water met 73 zetels. I&O geeft de coalitie op 15 december 79 zetels, Ipsos / Eenvandaag komt op 76.

De algemene trend is nog een (wat afnemend) sterke VVD en ook een stevige trek naar rechts ten opzichte van de vorige parlementsverkiezingen (PVV en Forum toen 22 zetels). Die wordt aangevoerd door een  groeiende aanhang voor Geert Wilders, en ondanks de problemen van Forum verdubbelt Baudet nog steeds. En daar komt Ja21 nog bij. Dat zijn bij elkaar 31 extreem rechtse zetels (volgens Peil.nl).

Duurzame coalitie

Wat zijn de opties voor een duurzame coalitie? Daarvoor kijken we naar het totaal van de zetels van Groenlinks, Partij voor de Dieren, D66, SP, PvdA en ChristenUnie. Eind november stond een duurzame coalitie (inclusief Christen Unie) gemiddeld nog op 62 zetels. De stand op 16 februari is 59.

Betrouwbaarheid peilingen

Een belangrijke vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar de peilingen een uitslag voorspellen. Bij de vorige verkiezingen in 2017 was die betrouwbaarheid redelijk hoog. Vooral het gemiddelde van alle peilingen, weergegeven door de peilingwijzer, gaf een goede indicatie. Belangrijkste afwijkingen in 2017 waren het onderschatten van de VVD en het overschatten van de uitslag voor GroenLinks.

Interessant om te vermelden is dat de peiling van Eenvandaag, die nu het hoogste zetelaantal voorspelt voor de VVD, er de vorige verkiezingen nog ruim onder zat. Wanneer dat voor de komende verkiezingen opnieuw het geval zou zijn, zou de VVD nog meer winnen dan nu wordt voorzien. Overigens lijkt de aanhang van Rutte parallel te lopen met de hoeveelheid publiciteit die hij in de media toebedeeld krijgt als gevolg van de coronacrisis, niet op basis van de waardering daarvoor. Aanwijzing daarvoor is de terugval gedurende de zomervakantie, en de huidige stijging in de peilingen, ondanks de toenemende kritiek op het beleid.

Een peiling van Eenvandaag bij het tienjarig jubileum van Rutte als premier liet zien dat er door de partijen heen een meerderheid Rutte ook als premier voor een volgende regering kan accepteren. Dat lijkt wel een negatieve keuze: veel reacties noemen dat Rutte nog de meest stabiele factor in de Nederlandse politiek is.

De grootste verschillen in de peilingen komen voor tussen Eenvandaag / Ipsos  (VVD hoog, Forum laag) en Peil.nl van Maurice de Hond.peilingwijzer


De Peilingwijzer geeft een overzicht van het gemiddelde van alle peilingen.


Frontbencher vergelijkt overzichtelijk vijf peilingen. Verzameld zijn de peilingen van de onderzoekbureaus Ipsos, TNS Nipo, I&O Research, EenVandaag en Maurice de Hond. De partijen worden geordend op basis van de uitslag van de laatst gepubliceerde peiling.

alle peilingen

Allepeilingen.nl vergelijkt de politieke peilingen van zeven bronnen, verzameld in een overzicht. Je kunt ook direct naar de afzonderlijke overzichten van de individuele peilers, en er is een lange historie zichtbaar:

Kantar Public, peil.nl van Maurice de Hond, de politieke barometer van Ipsos Synovate, I&O Research, de Stemming van Een Vandaag, LISS panel en NOS Peilingwijzer.


Kijk hier voor een overzicht van alle kieswijzers.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws