like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame kleding: 4 tips

Van: op 11 januari 2019

kleding

We zijn tegenwoordig steeds bewuster bezig met duurzaamheid. Duurzaam werken, duurzaam wonen, duurzaam eten en ook vooral gewoon duurzaam leven. Maar wanneer het gaat om de kleding die we dagelijks dragen, wordt duurzaamheid vaak al snel vergeten. Dit terwijl je ook wanneer het om kleding gaat duurzaam bezig kunt zijn. Met deze handige tips heb jij jouw oude garderobe al snel omgetoverd tot een duurzame kledingkast!

  1. Kleding van bamboe stof

Je hebt er vast al wel eens van gehoord, dat bamboestof. Het is op dit moment de meest duurzame stof op de markt. De bamboe groeit namelijk nadat deze gekapt is, gewoon vanuit dezelfde basis door, en heeft weinig nodig om te kunnen overleven. Dit maakt de bamboebossen duurzaam, en zorgt er ook nog eens voor dat op deze manier ontbossing tegen kan worden gegaan. Als stof is de bamboestof ontzettend aangenaam voor de huid, ideaal voor degenen met allergieën, en perfect voor alle weersomstandigheden: het houdt je warm tijdens de winter, en lekker fris tijdens de zomer. Je vindt de bamboekleding in alle vormen en maten, van broeken en t-shirts, tot sokken en onderbroeken.

  1. Geef kleding een tweede leven

We hebben vaak de neiging om onze kledingkast helemaal leeg te trekken, en alles wat we niet meer gebruiken weg te gooien, te verkopen of naar de tweedehandswinkel te brengen. Resultaat? Weer naar de winkel om nieuwe items te kopen. Dit is niet alleen zonde van je geld, maar ook niet bepaald duurzaam te noemen. Geef je oude kleding juist een tweede leven door bijvoorbeeld een leuk DIY project op te pakken, ze om te toveren tot stof voor kussens of ze zelfs naar de kleermaker te brengen om ze even een nieuwe look te geven. Een lange trui wordt al snel omgetoverd tot een mooi jurkje wanneer de mouwen eraf gehaald worden en de taille wat wordt ingenomen!

  1. Houdt alles in balans

Neem eens de tijd om je kledingkast goed door te spitten en alle kleding die je niet langer gebruikt te recyclen, of te doneren. Houdt vervolgens de volgende regel in gedachten: voor ieder nieuw item dat je koopt, moet er een ander item uit je collectie. Je zult al snel zien dat je ineens meer bedachtzaam omgaat met het kopen van nieuwe kleding.

  1. Ga voor kwaliteit

Nu kunnen we de Primark in lopen en voor 50 euro zes verschillende items mee naar huis nemen; maar dit zijn niet de meest duurzame producten. Kies juist voor kwaliteit. Duurdere merken en kledingstukken zijn vaak zo duur omdat ze niet alleen fashionable, maar ook nog eens duurzaam zijn. Investeer dus in kwaliteit, en op deze manier ook in je omgeving!

Meer artikelen uit de categorie: Info