like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verslaving social media schadelijk voor besluitvaardigheid

Van: op 11 januari 2019

iphone scherm

Mensen die sociale media excessief gebruiken, hebben op dezelfde wijze als drugs- en gokverslaafden moeite met het nemen van besluiten. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

Zij hebben een verband aangetoond tussen gebruik van sociale media en risicovol gedrag als het gaat om het nemen van besluiten. “Ongeveer een derde van de wereldbevolking gebruikt sociale media. Sommigen doen dat excessief”, zegt Dar Meshi, hoofdauteur van de studie. “Hopelijk leiden onze bevindingen ertoe dat dit gedrag serieuzer wordt genomen.”

Facebook

Mensen die verslaafd zijn aan drugs zijn vaak niet in staat evenwichtige besluiten te nemen. Ze leren soms ook niet van hun fouten en creëren daardoor steeds negatievere situaties, zegt Meshi. “Tot nu toe heeft niemand onderzocht of dergelijk gedrag ook gerelateerd kan worden aan excessief gebruik van sociale media.” 

De onderzoekers keken bij 71 deelnemers naar hun psychologische afhankelijkheid van Facebook, op een niveau dat vergelijkbaar is met verslaving. Ze moesten onder meer aangeven hoe ze zich voelden als ze geen gebruik konden maken van Facebook, wat pogingen om ermee te stoppen met hen deed en welke invloed het platform had op hun werk of studie. 

Vervolgens deden ze de Iowa Gambling Task, een oefening die psychologen gebruiken om besluitvormingsvaardigheden te meten. Meshi en zijn collega’s ontdekten dat die de taak slechter uitvoerden naarmate ze excessiever gebruik maakten van sociale media.

Problematisch drugsgebruik

De uitkomsten kwamen overeen met die van problematische drugsgebruikers. “Nu zoveel mensen in de wereld sociale media gebruiken, is het van belang om te weten hoe ze dat doen”, zegt Meshi. “Ik geloof dat sociale media een verrijking kunnen zijn voor mensen, maar er is ook een donkere kant, namelijk als mensen er niet meer van los kunnen komen. Deze drang moeten we beter leren begrijpen, zodat we kunnen bepalen wanneer excessief gebruik van sociale media als verslaving beschouwd kan worden.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Behavior Addictions.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws