De wereld is groot, maar de vraag naar grondstoffen, energie en voedsel neemt overal toe. Dit kan natuurlijk niet oneindig door blijven gaan. Als we niet leren om duurzamer te leven, putten we de wereld en haar bronnen uiteindelijk uit. Vandaar dat de Nederlandse overheid als doel heeft gesteld dat Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn.
Dit betekent dat iedereen, zowel de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstituten als maatschappelijke organisaties en vooral consumenten slimmer en zuiniger met grondstoffen om moeten gaan. Wat is een circulaire economie en hoe kun je eraan bijdragen?
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een systeem waarbij er geen afval bestaat en de grondstoffen telkens opnieuw worden gebruikt. Het lijkt op recyclen, maar het gaat een stuk verder. Bij een circulaire economie dient afval als grondstof voor een nieuw product. Afval zorgt er namelijk voor dat het klimaat verandert en de milieu en planeet vervuild raken. Hergebruik van stoffen is ook een deel van de oplossing om de schaarste van grondstoffen te kunnen oplossen. De natuur doet dit al: alle planten die doodgaan leveren voedingsstoffen voor de bodem. De natuur kent daardoor een doorlopende kringloop zonder afval. In onze samenleving is dat niet altijd het geval.
Vaak worden apparaten geproduceerd, gebruikt totdat de levensduur op is en daarna wordt het apparaat weggegooid. Vervolgens komen de schadelijke stoffen uit dit product vrij in het milieu. Hierdoor wordt de aarde vervuild en uitgeput. Bij een circulaire economie werkt het anders. Hierbij moet aan de tekentafel al worden nagedacht hoe onderdelen van een product later goed kunnen worden hergebruikt. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld refurbished telefoons. Daarnaast kun je ook de camera uit een oudere smartphone halen en deze gebruiken voor een nieuwe telefoon. Zo ontstaat er een oneindig hergebruik van het materiaal.
Gebruik van grondstoffen
Eén van de grootste redenen om te starten met een circulaire economie is dat op den duur niet meer aan de alsmaar toenemende vraag naar grondstoffen kan worden voldaan. Het wordt steeds lastiger om grondstoffen te verkrijgen. Ook de prijzen van grondstoffen kunnen snel dalen en stijgen, waardoor de inkoop van grondstoffen een hele uitdaging is geworden. Een oplossing is meer waarde uit beschikbare grondstoffen te halen of hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Daarnaast zijn er ook veel experimenten om te kijken of er grondstoffen kunnen worden geproduceerd die niet schadelijk zijn voor het milieu. Dat kan bijvoorbeeld door een andere samenstelling van stoffen, die bijdraagt aan een betere kringloop. Zo hebben sommige soorten lijm niet alleen de eigenschap zeer stevig te zijn, maar laten ze ook weer los als een product aan het eind van z’n levensduur is. Ook worden tegenwoordig vaker biobased materialen gebruikt voor het bouwen van woningen.
Samen voor een circulaire economie in 2050
Een circulaire economie in 2050 is niet onmogelijk. De voorwaarde is wel dat iedereen meedoet en investeert in mogelijkheden, nieuwe verdienmodellen bedenkt of anders omgaat met productie en afval. Er zijn gelukkig al genoeg bedrijven die een circulaire economie omarmen en nieuwe verdienmodellen bedenken. Zo zijn er bedrijven die oud kantoormeubilair opkopen en verkopen aan kantoren en scholen. Als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we samen de doelstelling van een circulaire economie in 2050 halen.