De energieprijzen rijzen nog altijd de pan uit en met de oplopende spanningen tussen Europese landen en Rusland lijkt daar voorlopig nog geen einde aan te komen. De overheid heeft al diverse middelen ingezet om de energierekening zo laag mogelijk te houden en de laagste inkomens te compenseren. Desondanks zet de stijgende trend door: huishoudens zagen hun energiekosten in het eerste kwartaal van 2022 stijgen met gemiddeld 20%.
Zij die zijn overgestapt naar een nieuwe leverancier kregen een stijging van ruim 25% voorgeschoteld. Bewustwording over ons energiegebruik wordt steeds vaker aangekaart en daar hoort ook het besparen van energie bij. Hoe doe je dat? Met het kopen van een goede radiator, bijvoorbeeld.
Algemene tips om energiekosten te besparen
De eerste stap naar een lagere energierekening is het isoleren van je woning. Via kieren en gaten tocht het wel in ieder huishouden, maar zonder goede isolatie in het dak of de vloer gaat er ontzettend veel warmte verloren. Dat is zonde, want daardoor moet je langer en meer stoken voor hetzelfde resultaat.
Ook het sluiten van ramen en deuren is belangrijk. Dat laatste vergeten we vaak, maar het sluiten van deuren helpt wel degelijk om de warmte in een bepaalde ruimte te houden. Een automatische deursluiter of deurveer kan hierbij helpen. Hierdoor heb je geen last van tocht meer en slaan de deuren ook niet hard dicht.
Niet te missen: automatische thermostaten
Ook is een (slimme) thermostaat aan te raden. Met een simpele klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in een kamer automatisch aan of uit gaat. Dat is handig wanneer je thuis wilt komen in een warm huis, maar wilt voorkomen dat je daarvoor de radiator de hele dag aan moet laten staan. Bij sommige modellen kun je ook een ander ritme instellen voor weekenden en werkdagen, zodat je zelf een geschikt patroon kunt vinden.
De technologie voor thermostaten ontwikkelt zich gestaag door, waardoor we nu kunnen genieten van de handige functies van slimme thermostaten. Zo kunnen ze detecteren wanneer er al een tijdje niemand in een ruimte is geweest en zetten ze de verwarming dan automatisch uit om kosten te besparen. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken dat er ergens in huis een radiator staat te loeien zonder dat er iemand aanwezig is. Er zijn zelfs thermostaten die leren van jouw gedrag, zoals wanneer je het huis uit gaat of gaat slapen. Het apparaat zet dan vanzelf de thermostaat op een lager pitje. Je kunt slimme thermostaten bedienen met je smartphone, wat handig is voor mensen met onregelmatige werktijden.
Besparen met je radiator
Ga je voor langere tijd weg, bijvoorbeeld voor een vakantie? Zet de thermostaat dan op een graad of 5 en laat de deuren open, zodat de warmte zich kan verdelen over de kamers. Daarmee voorkom je dat de radiatoren bevriezen op hele koude dagen. Je kunt hiervoor de radiator ook op de vorstvrije stand zetten.
Je kunt natuurlijk ook een nieuwe radiator kopen om te besparen. De meeste nieuwe radiatoren zijn beter gebouwd om duurzaam om te gaan met energie. Ze verwarmen ruimtes bijvoorbeeld veel sneller en zijn beter in het stabiel houden van de algemene temperatuur.
Radiator kopen? Koop dit er direct bij!
Ga je een radiator kopen? Investeer dan direct in een radiatorventilator en radiatorfolie. Een ventilator is een klein apparaat die aan de radiator bevestigd wordt. Wanneer de verwarming aan gaat draaien de ventilatoren om de warmte sneller door de ruimte te verspreiden. De kamer is hierdoor eerder warm en je bespaart direct op de energierekening.
Om te voorkomen dat de warmte via de muren naar buiten kruipt kun je ook van binnen isoleren met radiatorfolie. Plaats deze folie direct achter de radiator. De folie reflecteert de warmte terug de kamer in, waardoor de warmte langer blijft hangen.