De jongere generatie van 18- tot 34-jarigen doen twee keer vaker duurzame investeren dan de generatie van 35 jaar en ouder. Ze maken zich veel meer zorgen over hun financiële toekomst, vooral als het om huisvesting gaat. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat onderzoeksinstituut Ipsos deze maand uitvoerde voor het Europese investeringsplatform Trade Republic naar de financiële drivers en het investeringsgedrag van 1.054 Nederlanders. Verder zijn er opvallende verschillen in investeringsgedrag tussen de generaties. Zo steekt 50% van de jongere generatie geld in duurzame investeringen en 44% van deze groep belegt in crypto.
De grootste zorg van deze generatie betreft huisvesting: ofwel een huis kunnen kopen ofwel de huur kunnen betalen. Hier is een groot verschil met de respondenten van 35 jaar en ouder: de minderheid van die groep maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast heeft de jongere generatie nog veel andere financiële zorgen: hoge inflatie, lage rente, hun pensioen en hoge energiekosten.
“De uitkomsten van dit onderzoek maken duidelijk dat we met onze missie bijdragen aan de toekomst van de nieuwe generatie. We maken de kapitaalmarkten voor iedereen toegankelijk door het rigoureus vereenvoudigen en automatiseren van langetermijnbeleggen. Uit het onderzoek blijkt dat jonge Nederlanders zich grote zorgen maken over huisvesting. Investeren op de lange termijn kan hen hierbij helpen zodat zij op hun 35ste een huis kunnen kopen. Het kost een koppel met een modaal inkomen vanaf hun 18de gemiddeld 115 euro per maand per persoon om op hun 35ste een gemiddeld huis te kunnen kopen, door het verschil tussen koopprijs en maximale hypotheek op te bouwen met beleggen. Bij een traditionele bank met 0% rente zou dit 235 euro per persoon kosten”, zegt Hugo Suidgeest, Country Manager bij Trade Republic in Nederland.
De jongere generatie omarmt duurzame investeringen: 50% investeert of overweegt te starten
Over het algemeen laat het onderzoek zien dat er een generatie opkomt die zich zeer bewust is van de financiële tegenwind en actief bezig is met het beheren van hun financiën. 24% van de respondenten onder de 35 jaar investeert al en 26% overweegt te beginnen. In de groep boven de 35 investeert slechts 20% en 10% overweegt dit.
Belangrijke redenen om te starten met beleggen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het verhogen van hun pensioen en het aflossen van hun hypotheek. Dat de jonge generatie beleggers bezorgd is, blijkt uit hun investeringsgedrag. Zij beleggen drie keer zoveel in duurzame investeringen dan de oudere generatie. Crypto en ETF’s zijn andere populaire investerings opties.
Er zijn opvallende verschillen in de soorten investeringen tussen de twee generaties, met name op het gebied van duurzame investeringen. De 18- tot 34-jarigen investeren hier veel meer in (56% versus 22%), evenals in crypto (44% versus 19%) en ETF’s (31% versus 10%).
Hoewel de barrières voor beleggen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verlaagd, is er een gebrek aan voldoende financieel zelfvertrouwen. Velen beschouwen beleggen ook nog als iets dat zij zich niet kunnen veroorloven, te riskant is of te ingewikkeld.
Belangrijkste redenen voor mensen onder de 35 jaar om nog niet aan de slag te gaan zijn: niet genoeg geld over hebben om te investeren (42%), de gepercipieerde risico’s van beleggen (40%), gebrek aan tijd om te besteden beleggen (38%) en niet weten waarin te investeren (34%).
Volgens AFM-onderzoek van maart 2022 hebben veel huishoudens voldoende spaargeld om te beleggen, waardoor zij honderden euro’s per jaar kunnen verdienen. Het is de missie van Trade Republic om iedereen gelijke toegang tot de kapitaalmarkten te geven en die huishoudens te laten profiteren van beleggen. Zo kunnen mensen een geautomatiseerd spaarplan kiezen waarbij zij vanaf 10 euro per maand beleggen in een ETF of aandeel.