like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Een vakantie op de fiets is elke meter genieten

Van: op 20 juni 2019

cannondale tesoro fietsvakantie

De traditionele vakantie is een energievreter. Dagenlange autoritten en vliegvakanties naar het andere eind van de wereld staan steeds meer ter discussie vanwege de invloed op het klimaat. Bovendien worden we van alle kanten gestimuleerd om gezonder te leven en meer te bewegen. Met een vakantie op de fiets scoor je dus dubbel.

Fietsvakanties waren er altijd al, maar ze waren vooral populair bij een vaste groep enthousiastelingen. Daar komt nu snel verandering in. Steeds meer mensen ontdekken de fiets als vakantievervoer. En dat niet alleen om wille van klimaat of gezondheid. Want fietsend vakantie vieren is ook (en vooral) genieten van elke meter.

Algemeen

Mindfulness op wielen

Je staat in direct contact met je omgeving en de natuur, en door de beperkte snelheid kun je de trip optimaal beleven. Mindfulness op wielen als het ware. Denk je aan een fietsvakantie? Zorg dan vooral voor een goede voorbereiding.

Zorg bijvoorbeeld dat de afstand die je wil overbruggen past bij je conditie. Ga niet ongetraind etappes rijden van meer dan 100 kilometer. Immers, naast jezelf neem je ook nog de nodige kilo's bagage mee. En het terrein waar je rijdt is meestal anders dan je rondom huis gewend bent.

Pas je afstand dan ook aan aan het terrein waarin je rijdt. Het scheelt enorm of je vlak rijdt of heuvels of bergen moet beklimmen. En een zandweg fietst heel wat zwaarder dan een asfalt fietspad.

Neem vooral ook niet meer mee dan je onderweg absoluut nodig hebt. Elke kilo bagage telt elke kilometer opnieuw mee.

Kies de juiste fiets

Met de populariteit van de fietsvakantie ontwikkelt zich ook het aanbod van fietsen die daarvoor geschikt zijn, of zelfs speciaal ervoor ontwikkeld. En ook in het trekking segment heeft de populaire e-bike zijn intrede gedaan.

In 2018 waren 40 procent van alle verkochte fietsen in Nederland e-bikes, aldus BOVAG. Ten opzichte van 2017, is dit een groei van 17 procent. Dat is niet verwonderlijk: de e-bike is zeer geschikt voor lange afstanden, is comfortabel in het gebruik, goed voor de gezondheid en milieuvriendelijk. Daarmee komt een fietsvakantie ook in het bereik van veel meer mensen.

Cannondale Tesoro

Een voorbeeld van zo'n nieuw ontwikkelde e-bike voor langere afstanden is de Tesoro NEO X, van het met vele prijzen bekroonde fietsenmerk Cannondale. Deze e-bike is compleet uitgerust voor actief gebruik met de 29” wielen, all terrain banden, voorvering, een subtiel verpakte Bosch accu, verlichting, spatborden, een fietsendrager en -standaard. Ook hier zit de 500 WH PowerTube accu van Bosch geïntegreerd in de onderbuis.

Dat maakt de fiets geschikt voor vrijwel elk terrein en de krachtige accu maakt ondersteuning over langere afstanden mogelijk. Met de snellader laad je in 3 uur op (en aan een gewoon stopcontact in 4,5 uur) en ben je weer goed voor zo'n 120 km.

De Tesoro NEO X is voorzien van de minimalistische boordcomputer Purion. Hiermee is belangrijkste informatie met een druk op de knop toegankelijk. Op het scherm staan de laadtoestand, snelheid, rijmodus, actieradius, tripafstand en totale afstand vermeld. Met je duim kies je tussen de vijf rijmodussen: turbo, sport/eMTB, tour, eco en uit.

Heb je de vakantiebestemming al gekozen? Met een goede voorbereiding en de juiste fiets wordt het vast en zeker een onvergetelijke ervaring.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws