like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Energie 100% duurzaam in 2050, volgens Greenpeace kan het

Van: op 21 september 2015

energieakkoordGreenpeace publiceerde een nieuwe versie van het energiescenario Energy (r)evolution. Volgens dat scenario kan de wereld in 2050 volledig op duurzame energiebronnen draaien. In het rapport van 10 jaar geleden was die uitkomst nog maar 50%. Maar dankzij snelle technische ontwikkelingen kan de wereld binnen 35 jaar volledig van energie worden voorzien met aardwarmte, water, wind en zon.

Het scenario van Greenpeace staat in schril contrast met de berekening van het Internationaal Energie Agentschap IEA. Die berekeningen laten in 2050 nog een toename van 56% zien van energie gerelateerde co2 emissies.

BES LED

In de aanpak van Greenpeace worden fossiele en nucleaire installaties zo snel als technisch en economisch haalbaar is, vervangen door schone bronnen, net als vervoermiddelen. De toepassing van olie zou worden beperkt tot de chemische- en staalindustrie.

Willen we het scenario halen, dan is het noodzakelijk om al ruim voor 2020 te beginnen met reduceren, en dat er wettelijk bindende overeenkomsten worden aangegaan tussen overheden en industrie voor de emissiebeperking naar 2050. Ook moet er een gelijk speelveld komen voor hernieuwbare energie en moeten subsidies op fossiel verdwijnen.

We moeten, zeker in stedelijke gebieden, snel doorschuiven naar allerlei vormen van schoon openbaar vervoer en individuele transportmiddelen zoveel mogelijk schoon of elektrisch maken.

Deze omslag vraagt wel om een flinke investering. Zo zou er jaarlijks ruim 1419 miljard euro mee gemoeid zijn, tegenover een besparing van 976 miljard euro. De omslag naar duurzame energie zou op termijn meer banen op gaan leveren.

Maar de allerbelangrijkste voorwaarde om de doelen te halen is, dat er NU met de transitie begonnen wordt. Er zijn geen technische en economische barrières meer, stelt Greenpeace. Het gaat alleen nog maar om de politieke en beleidsmatige wil van bestuurders bij overheid en industrie. In Parijs kunnen ze tonen of ze daarover beschikken.

Lees hier het rapport en de samenvattingen.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bennie oude lansink schreef:

  henkz Ook bedrijven en boeren gaan steeds meer zonnepanelen plaatsen als ik door Twente fietst dan zie ik steeds en steeds meer daken met zonnepanelen.
  zelf 45 panelen en zonneboiler en al twee jaar geen gas meer.

 2. henkz schreef:

  Greenpeace heeft gelijk. Het is de overheid die bepaalt hoe duurzaam we worden.

  Als burger kun je zeker wat doen: zo min mogelijk energie gebruiken en wat rest duurzaam opwekken (met zonnepanelen, zonneboiler.

  In NL zijn huishoudens echter maar voor 10%-20% verantwoordelijk voor het energiegebruik. Veel gebruik vindt plaats in de industrie. De overheid heeft er voor gezorgd dat de industrie nauwelijks energiebelasting betaalt. Hierdoor worden besparingen en duurzaam opwekken niet gestimuleerd.

  Huishoudens betalen wel energiebelasting en daarom zijn maatregelen hier wel zinvol.

 3. rudolph schreef:

  De voorlaatste zin (Het gaat alleen nog maar om de politieke en beleidsmatige wil van bestuurders bij overheid en industrie) is veel te kort door de bocht. De schrijver kent te veel macht toe aan overheid en industrie. De beperkende factor zijn we zelf. Geen bestuurder brandt zijn vingers aan maatregelen die door inwoners (overheid) en klanten (industrie) niet geaccepteerd worden. Anderzijds laten veel bestuurders geen kansen liggen die inwoners en klanten die duurzaam willen leven hen bieden.

 4. bennie oude lansink schreef:

  ga ervan uit dat dit makkelijk haalbaar is, alleen de belangen van koningklukhuis, regering is behoorlijk groot in shell en NAM waardoor dit word tegen gewerkt veel huizen zijn al redelijk energieneutraal en dat gaat steeds harder en harder denk dat het sneller gaat dat velen verwachten.