Greenpeace publiceerde een nieuwe versie van het energiescenario Energy (r)evolution. Volgens dat scenario kan de wereld in 2050 volledig op duurzame energiebronnen draaien. In het rapport van 10 jaar geleden was die uitkomst nog maar 50%. Maar dankzij snelle technische ontwikkelingen kan de wereld binnen 35 jaar volledig van energie worden voorzien met aardwarmte, water, wind en zon.
Het scenario van Greenpeace staat in schril contrast met de berekening van het Internationaal Energie Agentschap IEA. Die berekeningen laten in 2050 nog een toename van 56% zien van energie gerelateerde co2 emissies.
In de aanpak van Greenpeace worden fossiele en nucleaire installaties zo snel als technisch en economisch haalbaar is, vervangen door schone bronnen, net als vervoermiddelen. De toepassing van olie zou worden beperkt tot de chemische- en staalindustrie.
Willen we het scenario halen, dan is het noodzakelijk om al ruim voor 2020 te beginnen met reduceren, en dat er wettelijk bindende overeenkomsten worden aangegaan tussen overheden en industrie voor de emissiebeperking naar 2050. Ook moet er een gelijk speelveld komen voor hernieuwbare energie en moeten subsidies op fossiel verdwijnen.
We moeten, zeker in stedelijke gebieden, snel doorschuiven naar allerlei vormen van schoon openbaar vervoer en individuele transportmiddelen zoveel mogelijk schoon of elektrisch maken.
Deze omslag vraagt wel om een flinke investering. Zo zou er jaarlijks ruim 1419 miljard euro mee gemoeid zijn, tegenover een besparing van 976 miljard euro. De omslag naar duurzame energie zou op termijn meer banen op gaan leveren.
Maar de allerbelangrijkste voorwaarde om de doelen te halen is, dat er NU met de transitie begonnen wordt. Er zijn geen technische en economische barrières meer, stelt Greenpeace. Het gaat alleen nog maar om de politieke en beleidsmatige wil van bestuurders bij overheid en industrie. In Parijs kunnen ze tonen of ze daarover beschikken.