Energie kun je op verschillende manieren opslaan: elektrisch, in batterijen, chemisch, met zouten, of kinetisch, zoals water verzamelen in een stuwmeer.
De oplossing van het Zwitserse Energy Vault hadden we nog niet eerder gezien: blokken opstapelen tot een toren en ze vervolgens weer naar beneden laten vallen.
Energie opstapelen
Energy Vault gebruikt dezelfde principes van fysica en kinetische energie als een hydrosysteem met pompen. Maar in plaats van water gebruikt het op maat gemaakte betonblokken.
Die worden met behulp van hijskranen opgestapeld als er energie over is, en vervolgens weer naar beneden gelaten als er energie gevraagd wordt. De (gecontroleerde) valenergie wordt dan weer in stroom omgezet.
Goedkoper
Deze voordelige blokkentorens werken met slimme besturingssoftware, hebben alle voordelen van een pompsysteem. Maar ze zijn goedkoper, flexibeler in systeemgrootte en kunnen overal worden neergezet, aldus de bedenkers.
Het systeem is modulair en flexibel te schalen, installaties hebben een capaciteit tussen 10 en 35 MWh en een vermogen van tussen 2 en 5 MW.
Het systeem is geschikt voor langdurige opslag, maar met zeer snelle responstijden kan het ook worden ingezet op korte en middellange termijn.
Wie wil een blokkentoren in de achtertuin?
Maarrr…. wie zit er te wachten op een honderden meters hoge blokkentoren in zijn achtertuin? De bouw van windparken wordt nu al zwaar gehinderd door omwonenden die de horizonvervuiling niet zien zitten. Deze torens doen daar nog een schepje bovenop.
En wat te denken van kwetsbaarheid bij harde wind en slijtage op langere termijn?
Wij zouden de bedenkers willen aanraden nog even door te denken. Waarom niet ingraven of oude mijnschachten gebruiken? Of gewichten in de schachten van windturbines hangen, als een koekoeks-energieklok.
Maar het blijft een bijzondere aanpak, kijk maar naar het filmpje.