Wie het nieuws volgt weet dat er stevige maatregelen aankomen om de co2-uitstoot in Nederland fors terug te brengen. Ook de eigen woning komt aan de beurt om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarmee komt ook de vraag in beeld hoe je deze maatregelen het beste kunt financieren. Kan dat bijvoorbeeld met een hypotheek? We bespreken hier de verschillende mogelijkheden.
Onderhoud en verbouwingen aan het huis vergen doorgaans een flinke investering, die niet iedereen uit het spaarpotje kan of wil financieren. Dat geldt ook voor het energie efficiënter maken van je woning. In dat geval zoek je naar alternatieve mogelijkheden.
Extra lenen energiebesparende maatregelen
Er zijn verschillende mogelijkheden om je energiebesparende maatregelen te financieren. Je kunt er je spaargeld voor gebruiken, een lening afsluiten of de maatregelen financieren via een nieuwe of bestaande hypotheek. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die een hypotheek biedt om de maatregelen te financieren.
Natuurlijk begint je project met het maken van een begroting: welke maatregelen kunnen we nemen en wat kosten die. Een belangrijk deel van die kosten bestaat uit de hypotheekrente. En die hangt weer af van de hypotheekvorm.
Kenmerken rente lineaire hypotheek: je lost in termijnen af en de rente wordt berekend over het nog uitstaande bedrag. In het begin betaal je meer, en het bedrag vermindert met de tijd.
Bij een annuiteitenhypotheek worden rente en aflossing over de hele periode berekend en verdeeld in gelijke termijnbedragen.
Omdat de rente nu historisch laag is, kan het interessant zijn om de hypotheekrente 30 jaar vast te zetten.
Wanneer je een begroting maakt is het ook belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden om subsidie te krijgen. Vaak heb je bij de verduurzaming van je huis recht op subsidie. Die is vooral interessant is als je een huis hebt van voor 1992. Deze huizen zijn vaak nog niet of minder goed geïsoleerd.
Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je huis wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Er is subsidie voor veel energiebesparende maatregelen, zoals verschillende vormen van isolatie, zonneboilers en thuisaccu’s.
Met de subsidie krijg je ongeveer 20 procent van de kosten terug. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, buitenmuren, vloer en hoogrendementsglas. Je moet binnen een jaar ten minste 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie, óf 1 isolatiemaatregel combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie-aanvraag dien je in nadat beide maatregelen zijn uitgevoerd, maar binnen een jaar na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.
Hier kun je lezen hoeveel extra je kunt lenen voor energiebesparende maatregelen.
NHG energiebesparende maatregelen
Wanneer je een hypotheek kunt afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft dat verschillende voordelen. Je bent verzekerd van betaling in geval van financiële problemen, en banken rekenen voor dat kleinere risico ook minder rente. Met een NHG ben je dus goedkoper uit.
Een aantal belangrijke voorwaarden voor een hypotheek met NHG zijn:
- Het maximale hypotheekbedrag, inclusief verbouwkosten, is € 325.000.
- Ga je verbouwen om je woning energiezuiniger te maken? Dan is het maximale hypotheekbedrag € 344.500. Het extra bedrag moet je dan wel helemaal aan energiebesparende voorzieningen besteden.
- Deze maximumbedragen gelden ook als je de hypotheek wilt verhogen of oversluiten.
- Je kunt de NHG niet gebruiken voor een vakantiewoning.
Bouwdepot energiebesparende maatregelen
Als je een huis gaat (ver)bouwen en je de verbouwing via een hypotheek financiert, kun je te maken krijgen met een bouwdepot.
Een bouwdepot is verplicht als:
- Je in aanmerking wilt komen voor NHG
- Je een taxatierapport nodig hebt om de waarde van je huis aan te tonen (bijvoorbeeld bij nieuwbouw of als je de waardevermeerdering van de verbouwing nodig hebt om de hypotheek aan te vragen)
Het geld van de hypotheek wordt dan in een bouwdepot gestort waar je maximaal twee jaar gebruik van kunt maken. Hiermee kun je de kosten betalen voor het uitvoeren van de verbouwing.
Dat werkt zo: zodra je een factuur hebt, bijvoorbeeld voor een nieuwe bouwtermijn of je nieuwe keuken, stuur je deze naar de bank van de hypotheek. Je kunt dan aangeven om het bedrag direct over te maken naar je leverancier of naar jouw rekening.
Je hebt nu meer informatie over het financieren van energiebesparende maatregelen met een hypotheek. Daarmee kun je meteen aan de slag.