like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

EU houdt bewijs voor risico’s glyfosaat onder de mat

Van: op 23 februari 2016

efsaProducenten van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat weigeren om belangrijk bewijsmateriaal over de schadelijkheid van het middel vrij te geven. Dat zegt CEO, Corporate Europe Observatory. De organisatie roept nu de EFSA, European Food and Safety Authority, op om alle informatie van drie wetenschappelijke studies te openbaren. In die onderzoeken wordt de mogelijkheid dat glyfosaat kanker kan verwekken als 'onwaarschijnlijk' betiteld. En juist op basis van die onderzoeken laat de EU glyfosaat toe op de markt.

Begin 2015 kwam de WHO, Wereld Gezondheids Organisatie van de VN, naar buiten met wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat waarschijnlijk (ook) kankerverwekkend voor mensen is.

Drie maanden later zei de EFSA dat het juist onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kanker bij mensen kan veroorzaken.

Inmiddels rollen de directeur van de EFSA en de kritische wetenschappers door de media in een openlijke woordenstrijd waarin geen adjectief onbenut blijft. Het industrie-kamp wordt (uiteraard) aangevoerd door Monsanto.

Normaal gesproken worden wetenschappelijke twisten beslecht door een grondige discussie en analyse van het bewijsmateriaal van onderliggende studies. Alleen, in dit geval is dat materiaal niet beschikbaar. Juist de studies waarop EFSA haar uitspraak zegt te baseren, dat glyfosaat veilig is, zijn geheim. Waarom? Omdat de makers van het spul zich beroepen op bedrijfsgeheim en risico voor hun concurrentiepositie.

Ondertussen bereidt de Europese Commissie het proces voor om de EU-brede toelating van glyfosaat te vernieuwen. Dat staat naar verwachting in de eerste week van maart op de agenda.

Het is op zijn minst verdacht dat drie niet gepubliceerde wetenschappelijke studies volstrekt tegengestelde uitkomsten laten zien van alle onafhankelijke onderzoeken. Dat een overheidsorgaan zich juist op die studies beroept om haar beslissingen te onderbouwen, is feitelijk klap in het gezicht van democratisch bestuur en een rechtstreeks risico voor de volksgezondheid.

Wat de zaak nog verdachter maakt is het patent op glyfosaat: dat is al 15 jaar geleden vervallen, en elke chemoboer kan het maken (en de meeste doen dat ook). Welk belang dient geheimhouding dan nog?

Ten slotte moet het Europees Parlement op 12 april stemmen over de Trade Secrets Directive, die wetgeving introduceert om het bedrijven nog makkelijker te maken om zich op geheimhouding te beroepen wegens concurrentiebelange.

CEO zet zich in om beide ontwikkeling tegen te houden. Honderden lobbyisten van alle belanghebbenden duwen, samen met EU funcionarissen, de andere kant op.

Lees het complete verslag op CEO

Meer over glyfosaat

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. W. Koster schreef:

    Dit zelfde Monsanto houd zich ook bezig met genetisch gemodificeerd voedsel (grondstoffen) en het uitbuiten van boeren wereldwijd, door het verwerven van ‘rechten’ op het gebruik van levende organismen, terwijl dit in het algemeen ‘onze natuur’ is en van ons allemaal is..!! Kijkt u via Netflix maar eens naar de docu ‘GMO OMG’ en vorm uzelf een mening… In Amerika staan akkers vol mais welke geregistreerd staan als pesticiden!!! doordat ze genetisch gemodificeerd zijn en daardoor hun eigen insectenverdelger produceren..!!!

  2. AVE schreef:

    Merkwaardig dat de Europese Commissie particuliere studies van ondernemingen, waarop zij, met negeren van onafhankelijke studies, haar besluiten neemt geheim houdt. Duidelijk een vorm van omkoping door lobby groepen. Reden temeer om uit de EU te stappen.

  3. Tom S schreef:

    Het niet delen van informatie waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat ze belangrijke informatie bevat voor het te nemen besluit laat maar een optie open. Het nadeel van de twijfel!