Gaat het over groene energie, dan gaat het vaak over groene stroom. Zelden wordt groen gas genoemd, of bedoeld. Toch worden er steeds meer groene energiecontracten aangeboden, waarbij afnemers kiezen voor stroom én gas. Ga je voor duurzaam en ontvang je ook gas: hoe groen is dat gas dan?
De stroom van alle producenten wordt vermengd op het stroomnet. We hebben alleen veelal verschillende energiecontracten, waardoor fossiel gemixt met duurzaam uit onze stopcontacten komt. De mix wordt wat groener, want we gaan vaker voor duurzaam. Al die zonnepanelen, windmolens en andere duurzaamheidsopwekkers leveren ons gelukkig groene stroom. Maar… waar halen we dat groene gas dan vandaan?
Vergisten en vergassen
Duurzaam gas wordt geproduceerd uit biomassa. Dit heet biogas. Het wordt verkregen door organisch materiaal te vergisten en vergassen. Bij vergisting, de traditionele methode, breken bacteriën organisch materiaal af, waaruit gas met methaan en koolstofdioxide ontstaat. Als de biomassa wordt afgebroken door hitte, heet dit vergassen. Bij dit proces wordt water toegevoegd en verhit. Daardoor ontstaat synthesegas.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Deze methode is in opmars. Wordt biogas opgewaardeerd naar aardgaskwaliteit, dan wordt het groengas genoemd. Dit is een methaanhoudend gas geproduceerd uit biogas. Toch wordt er bij de hedendaagse energiecontracten vaak nog een ander soort gas aangeboden als ‘groen’, namelijk het CO2-gecompenseerde gas.
Bomen planten ter compensatie
Naast het vergisten en vergassen van biomassa, is er een andere manier waarop gas als groen wordt aangeboden. Namelijk door CO2-uitstoot te compenseren door, bijvoorbeeld, het planten van bomen. Dit gas heet dan ook CO2-gecompenseerd gas. Je ontvangt dus gewoon aardgas, waarvan de uitstoot volledig wordt ‘goedgemaakt’. Je kunt je afvragen hoe groen deze variant is. Deze variant wordt het meest aangeboden. Het duurzaam opgewekte gas (en dan vooral groengas), heeft wel een steeds groter aandeel in het geleverde gas.
Productie Nederland laag
De verkoop van groen gas ging in Nederland in 2009 van start. Veel energieleveranciers leveren ‘groen’ gas bij een groen contract, al is het maar deels. De totale productie van biogas in ons land ligt namelijk nog laag. Daarom wordt de CO2-compenserende variant vaak ingezet. Net als met stroom zal dit langzamerhand meer naar écht groen gaan, het liefst uit eigen land.
Gasloos huishouden
Als je kiest voor groene energie kun je er ook voor kiezen om geen gas af te nemen. Een huishouden kan draaien zonder. Koken kan elektrisch en een woning kun je verwarmen met aardwarmte of met infraroodpanelen. Buiten de woning zijn er ook elektrische auto’s. Laad je deze op met groene stroom, dan rijd je behoorlijk duurzaam. Als je wilt besparen op het milieu en op je energierekening, dan heeft het minderen in gasverbruik heel grote invloed. Je zult meer stroom verbruiken, maar gas is voor afnemers gemiddeld drie keer zo duur. Daarbij wordt stroom steeds meer en vaker duurzaam opgewekt. Klinkt als een win-winsituatie voor jou(w portemonnee) en de wereld. Wil je dan nóg meer besparen op de energierekening, dan kun je altijd energie vergelijken: weet je zeker dat je de beste prijs voor stroom en gas betaalt.