De eerste State of the Union-toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, liet een visie voor een duurzame toekomst van welvaart en welzijn zien. Daarin is zij doortastend groener dan economische groei-apostel Mark Rutte.
Woensdag presenteerde Ursula von der Leyen haar eerste State of the Union-toespraak, waarin ze terugkijkt op haar opmerkelijke eerste jaar aan het roer van de Europese Commissie. Dat stond in het teken van een baanbrekende Europese Green Deal en de COVID-19-pandemie die resulteerde in de grootste sociaaleconomische crisis in generaties.
“In de afgelopen zes maanden hebben Europeanen laten zien hoe sterk die menselijke geest werkelijk is”, merkte de voorzitter van de Commissie op. Ze vertelde hoe het coronavirus “de planetaire kwetsbaarheid die we elke dag zien, scherper in beeld heeft gebracht door smeltende gletsjers, brandende bossen en nu door wereldwijde pandemieën.
Maar deze kwetsbaarheid kan worden omgezet in veerkracht en kracht, benadrukte Von der Leyen in een boodschap van hoop. “En dit is het moment voor Europa”, benadrukte ze. “Het moment voor Europa om voorop te lopen uit deze kwetsbaarheid naar een nieuwe vitaliteit.”
Groenprint voor verandering
Von der Leyen herhaalde de toezegging van de EU om tegen 2050 de eerste klimaatneutrale regio ter wereld te worden en door te gaan met de Europese Green Deal.
“De Europese Green Deal is onze blauwdruk om die transformatie te bewerkstelligen”, zei ze tegen de leden van het Europees Parlement. “De kern ervan is onze missie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden.”
Er zijn echter ook bedenkingen: positieve retoriek op hoog niveau moet gepaard gaan met ambitieuze concrete toezeggingen, en hier slaagt de Commissie er nog steeds niet in haar ambitie af te stemmen op wat de wetenschap vraagt.
In haar toespraak benadrukte Von der Leyen ook het belang van het behouden en verdiepen van de “menselijke economie” van de EU. “Europa moet levens en middelen van bestaan blijven beschermen”, benadrukte ze.
“We verwelkomen de toewijding aan een‘ menselijke economie ’, dus welzijn moet voorrang krijgen boven de groei van het bbp in het hart van de EU-beleidsvorming,” benadrukte Patrick ten Brink, de directeur van het EU-beleid van de EEB. “De beloofde 37% van het EU-herstelfonds dat is toegewezen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal is welkom, maar niet genoeg. Het is ook belangrijk dat de resterende 63% niet wordt besteed op manieren die deze doelstellingen ondermijnen. ”
Om het welzijn van de mens binnen de grenzen van de natuurlijke wereld te bevorderen, moeten het beleid en de maatregelen van de EU worden geleid door duurzaamheidsbeginselen.
Klimaat van compromissen
“Om het eerste klimaatneutrale continent te worden, stellen we voor om de doelstelling voor 2030 voor emissiereductie te verhogen tot minstens 55%. Ik erken dat dit voor sommigen te veel is en voor anderen niet genoeg. Maar onze economie en industrie kunnen dit aan, ”stelde von der Leyen.
Maar ook deze verhoging blijft aanzienlijk lager dan de 65% of meer die wetenschappers en milieuactivisten denken dat noodzakelijk is. Het ligt ook onder het streefcijfer van de Milieucommissie van het Europees Parlement van 60%.