like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Geen subsidie op groene waterstof om vuile stroom en fout in regels

Van: op 20 september 2020

lagerwey windmolen waterstofmolen

Groene waterstof in Nederland heeft te maken met tegenslag. De Europese Commissie keurt Nederlandse plannen om subsidie te geven aan milieuvriendelijke productie van waterstof niet goed. De kabinetsplannen om met waterstof de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen kunnen daardoor in de huidige vorm niet doorgaan.

Bij het maken van waterstof in Nederland wordt voorlopig vooral grijze stroom gebruikt. Daardoor zou de CO₂-uitstoot alleen nog maar toenemen, zegt Brussel. Daarom zet de Europese Commissie nu een streep door de Nederlandse plannen voor subsidie voor waterstof.

groenopladen generic keuzehulp

Waterstof zou in de zware industrie het gebruik van olie, aardgas en kolen kunnen vervangen. De Nederlandse industrie zorgt voor ruim 30% van alle broeikasgassen. Bij het gebruik van waterstof komt geen CO₂ vrij, zolang deze 'groen' wordt geproduceerd. Daarom is het belangrijk dat de ontwikkeling van groene waterstof kan doorgaan.

Brussel niet het enige probleem

De 5 miljard euro die dit jaar in de SDE++ pot zit, zou al nauwelijks worden besteed aan groene waterstof, zegt het H2 platform. Dat komt door de rekenmethode die het PBL hanteert. Die staat slechts 2.000 draaiuren per jaar toe. De keuze voor maximaal 2.000 uur komt overeen met het geraamd aantal uren in 2030 dat álle Nederlandse elektriciteit “groen” is. 

Elektrolysers en andere installaties moeten daarom de overige 6.600 uur per jaar stilstaan. Dat maakt de productie veel te duur. De aangekondigde subsidieregeling kent een rangorde op basis van kosteneffectiviteit en zet deze techniek daarom achteraan in de rij. De kans dat een waterstof elektrolyse project gesubsidieerd wordt is dus klein. 

Uiteraard is het mogelijk ook buiten die 2.000 uur zon- en windstroom af te nemen. Er bestaan commerciële mogelijkheden om 8.000 uur groene stroom af te nemen. Windmolens op zee draaien immers wel 90% van de tijd. Met zon erbij is het mogelijk om nagenoeg permanent “groene” waterstof te produceren. 

Echter, het ministerie laat in de rekenegels voor het PBL geen optie toe om groene elektriciteit direct te koppelen aan waterstof productie. 

En dat is precies wat Brussel voorschrijft om subsidie aan groene waterstof goed te keuren. 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws